SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Semra Karahmet – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Semra na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Semra Karahmet: Moje ime je Semra Karahmet. Rođena sam u Travniku 2004. godine, a dolazim iz Kiseljaka. Završila sam srednju medicinsku školu, opšti smjer. Kada imam slobodnog vremena najviše uživam u crtanju. Ono što me najviše privlači kod ovog hobija je upravo potreba za neiscrpnom maštom, odsustvo strogih pravila i granica, te mogućnost prenošenja svojih emocija na papir. Upravo ove riječi opisuju i moj karakter. Kreativna sam i optimistična osoba. Trudim se dostići sve svoje ciljeve, a unatoč tome ostati skromna i poštivati druge. Sreća mi je pomoći drugima i pružiti im inspiraciju, te doprinijeti da svako dostigne svoj maksimum.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Semra Karahmet: Titula učenika generacije kod mene donosi osjećaje ponosa i afirmacije mog truda i rada. Dostignuće ovog cilja budi ambiciju za daljim napredovanjem i ostvarivanjem rezultata. Naravno, uz takvu titulu dolazi i osjećaj odgovornosti i uzora prema drugima. No, bez obzira na sve, u sebi nosim skromnost i zahvalnost prema porodici i prijateljima koji su mi bili podrška na tom putu.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Semra Karahmet: Naravno, kao i na svakom životnom putu bilo je uspona i padova, smijeha i suza, ali sve se prebrodi uz snažnu volju i podršku voljenih osoba. Kroz srednjoškolsko obrazovanje mi je jako bila bitna organizacija i svakodnevna rutina koju pratim. To je nešto što mi je izuzetno olakšalo ove četiri godine.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Semra Karahmet: Ključan dio mog uspjeha se krije u konstantnoj podršci i ohrabrivanju. Svi se često nađemo u nedoumicama i nemamo vjere u sebe. Ali uz prave ljude oko nas, naši ciljevi se i ne čine baš tako daleko. Moj nepresušan izvor podrške je upravo moja porodica. Uvijek su tu za mene i znam da na njih mogu računati i kad je najgore. Pored porodice bih istakla meni jako dragu osobu bez koje moji srednjoškolski dani ne bi bili potpuni. Hvala ti Anele, prelijepo je znati da neko vjeruje u tebe čak i kad sam u sebe sumnjaš.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Semra Karahmet: Nažalost, još od malih nogu sam često posjećivala bolnice i bila u prisustvu doktora i medicinskih sestara. Ali na kraju, u svemu lošem ima i nešto dobro. To je u meni probudilo ljubav i osjećaj bliskosti prema medicini, te sam mnogo zavoljela ovaj smjer. Čim je na red došla odluka o upisu u srednju školu znala sam da će moj izbor biti upravo SMŠ “Zijah Dizdarević”, jer mi je ova škola pružala odlične mogućnosti i ispunila je sve moje standarde.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Semra Karahmet: Najdraži predmeti kroz ove četiri godine su mi zasigurno bili anatomija, patologija i neuropsihijatrija.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Semra Karahmet: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica za mene predstavlja jedan bitan period moga života, isprepleten najljepšim trenucima odrastanja, rađanja novih prijateljstava i učenja. Uvijek ću sa sobom nositi najljepše uspomene iz srednje škole. Sa mnom će zauvijek ostati onaj osjećaj jedne velike porodice, zajedništva, ljubavi i poštovanja. Najviše će mi nedostajati moje kolege iz razreda, profesori, svako jedva iščekivano zvono za veliki odmor i onaj bezbrižan smijeh koji se prostirao hodnikom svaki dan.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Semra Karahmet: Savjet koji bih uputila sadašnjim i budućim učenicima je da uživate i iskoristite svaki trenutak svog srednjoškolskog obrazovanja. Vrijeme se ne može vratiti unazad, zato ga provedite na najbolji mogući način, s prijateljima. Također, nikad ne odustajte, učite iz sopstvenog neuspjeha, ali ipak iznad svega brinite o sebi i neka vaše zdravlje i sreća budu prioritet.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Semra Karahmet: Želim se zahvaliti profesorima na njihovom predanom radu i trudu. Hvala Vam što ste nas inspirisali, podržali i poticali da razmišljamo izvan granica. Hvala što ste sa nama nesebično dijelili svoje znanje i iskustvo, te što ste nas savjetovali kao svoju djecu. Hvala što ste nas oblikovali prvo kao ljude, a zatim i kao učenike. Želim Vam još mnogo godina uspješnog rada i ispraćenih generacija maturanata.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Semra Karahmet: Po mom mišljenju odličan profesor treba imati svestrane vještine da bi bio uspješan u svome poslu. Neke od meni istaknutih i jako korisnih karakteristika koje sam primjetila kod svojih profesora kroz školovanje su stručnost, strast za podučavanjem i istinska ljubav prema svome poslu. Jako bitna vještina, također je komunikacija koja je ključna na relaciji učenik – profesor.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Semra Karahmet: Ovu školu bih preporučila budućim generacijama, jer je jako bitno da kroz svoje školovanje imate priliku za istraživanje, kritičko razmišljanje, različite perspektive, a to ova škola upravo pruža. Ona vam pomaže da oblikujete sebe kao ličnost, svoje stavove i vaš put za budućnost. Pruža vam mogućnost timskog rada, učestvovanja u vannastavnim aktivnostima i neprestanog učenja, ne samo iz udžbenika već i iz života.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Semra Karahmet: Planiram svoje školovanje nastaviti na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Nadam se ću i tu održati svoje odlične rezultate i postići sve zacrtane ciljeve i da ću za par godina ostvariti svoj san, pomagati ljudima i liječiti ih.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Semra Karahmet: Moj životni moto je “Budi ono što je najteže – budi čovjek.” Ovaj citat me stalno podsjeća koliko je bitno u svakom uspjehu i pobjedi ipak ostati prizemljen i svjestan sebe i onih oko sebe. Važnost ljubaznosti i pažnje prema drugima je nemjerljiva. Te male geste nas ne koštaju mnogo, a onima oko nas donose radost i nadu da još uvijek postoji ljudskost.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Semra Karahmet izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Semra na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.