SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Fatma Klisura – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Fatma na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Fatma Klisura: Moje ime je Fatma Klisura, rođena sam 2004. godine u Travniku. Završila sam četvrti razred srednje škole u Fojnici, smjer gimnazija informacionih tehnologija. Živim sa svojom porodicom u Fojnici gdje sam i odrasla. Od svoje 9. godine članica sam Košarkaškog kluba “STAR” Fojnica, gdje sam napravila velike uspjehe. Igrala sam također za košarkaški klub u Konjicu, bila sam 3 puta pozvana da igram za Reprezentaciju BiH. Kruna mog uspjeha bio je trenutak kada sam zaigrala u prvom timu Košarkaškog kluba “PRIMORJE” Herceg Novi, u jednoj od jačih liga – WABA ligi. Veliki sam zaljubljenik u sport i svo svoje slobodno vrijeme provodim u treniranju i druženju u klubu sa svojim prijateljima.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Fatma Klisura: Titula učenika generacije za mene je posebna, jer znam da sam uspjela da ostvarim svoj cilj koji sam sebi postavila na početku mog školovanja. Također, drago mi je jer znam da se moji roditelji i moje sestre ponose zbog ovog uspjeha koji sam napravila.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Fatma Klisura: Nijedan put nije lagan, pa ni ovaj. Bilo je uspona i padova, ali mogu reći da sam ja kroz sve to prošla lakše nego što sam očekivala.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Fatma Klisura: Za moj uspjeh i za sve što sam postigla, naravno, zaslužni su moji roditelji i moje sestre. Bili su tu uz mene u svakom trenutku. Uvjerila sam se da uz pomoć i podršku porodice se sve može uspjeti. Zahvalna sam im na svemu što su me naučili i odgojili me u djevojku koja svaki svoj cilj, može i ostvariti. Također, želim da spomenem moju učiteljicu Raziju Buharalija, koja je bila uz mene kada sam pravila prve korake i uspjehe mog školovanja, a naučila me kako da vrijedno radim i svoje znanje čuvam. Kao šlag na tortu, spomenut ću i svog trenera Samira Kučuka, koji je uz mene bio svo ovo vrijeme, kao moj drugi otac. Uz njega sam provela svo svoje slobodno vrijeme, trenirala i vrijedno radila da bih uspjela, bio mi je oslonac kako u dvorani tako i van nje. Mogu reći da smo napravili veliki uspjeh. Naravno i sva moja šira porodica je bila tu uz mene.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati gimnaziju informacionih tehnologija?

Fatma Klisura: Ja sam prvenstveno željela upisati Opću gimnaziju, išla sam stopama svoje sestre, međutim bilo je velikog interesovanja za IT smjer, pa sam skupa sa svojim prijateljima željela isprobati nešto novo.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Fatma Klisura: Uvijek na to pitanje nisam davala adekvatan odgovor, izdvojila bih predmete kao što su matematika, informatika i ostali stručni predmeti, uvijek su mi bili interesantni, voljela sam da ih učim i istražujem o njima.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Fatma Klisura: SMŠ “Zijah Dizdarević” će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto, iz te zgrade nosim najljepše uspomene, veliko znanje i naravno prijateljstva, za koja se nadam da će ostati kroz čitav život. Najviše će mi nedostajati naš kabinet 2, svi trenuci iz njega i moj razred skupa sa razrednikom Mirnesom Smajilovićem.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Fatma Klisura: Moj savjet je da uvijek budu svjesni sebe, da se ne podcjenjuju, prate svoje ciljeve i naravno da prije svega budu i ostanu dobri ljudi.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Fatma Klisura: Naravno, profesori su tu sastavni dio našeg školovanja, trudili su se da ponesemo dosta znanja iz naše škole. U ovim našim osjetljivim godinama, odgajali su nas i trudili se da izrastemo u što bolje ljude. Ne mogu a da ne izdvojim i našeg razrednika Mirnesa Smajilovića, sa kojim smo imali takav odnos da vjerujem da bi svaki učenik isti takav poželio sa svojim razrednikom. Pored matematike koju smo s njim radili, učio nas je pravim vrijednostima i bio uz nas u svakom trenutku, podržavao sve naše projekte i znam da će i dalje to sve isto raditi, samo negdje izdaleka.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Fatma Klisura: Odličan profesor po mom mišljenju treba prije svega biti pedagog, pa tek onda profesor. Treba da zna da se približi učenicima na pravi način, pa onda, naravno, da ih poduči i prenese im potrebno znanje.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Fatma Klisura: Ovu školu bih preporučila budućim generacijama, jer prije svega pruža posebnu toplinu zajedno sa svim svojim zaposlenicima, također će ih ojačati i izgraditi u svakom smislu.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Fatma Klisura: U daljem školovanju planiram upisati Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Fatma Klisura: “Sanjaj velike snove, postavi visoke ciljeve i nikada ne odustaj.”, a uz to da “Ispunimo svoje dane smijehom, prijateljstvom i nezaboravnim trenucima.” Mislim da je ovim citatima sve rečeno.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Fatma izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Fatma na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.