SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Amra Merdžanić – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Amra na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Amra Merdžanić: Zovem se Amra Merdžanić, imam 19 godina i živim u malom mjestu Lužine kod Fojnice. Završila sam gimnaziju, smjer informacione tehnologije. U slobodno vrijeme volim da čitam, crtam i slikam. Treniram kick-box i sviram gitaru. Volim da šetam u prirodi i posmatram zvijezde. Veliki sam avanturista i želja mi je da proputujem svijet.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije, iako znamo da si ti bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Amra Merdžanić: Jako sam ponosna na sebe što sam jedan od učenika generacije, što sam ostvarila i što nisam odustala od svojih ciljeva. Neprocjenjiv je osjećaj biti ponos svoga oca i biti uzrok njegovog osmijeha.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Amra Merdžanić: Mogu reći da sam se dobro snašla u srednjoj školi i da nije bilo nekih većih poteškoća. Mislim da je moj smjer lakši od ostalih ili je to samo moje viđenje i dobro snalaženje.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Amra Merdžanić: Za svoj uspjeh sve dugujem svojoj majci i ocu. Majci što me naučila pravim vrijednostima života i da sve što život krije je korak ispred, samo treba zakoračiti. Ocu, što me gura naprijed i daje sve od sebe da njegova kćer ima sve što poželi. I posebno hvala mojoj nani što je uvijek uz mene. Sve što radim za sebe, radim i za njih i zbog njih.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati gimnaziju informacionih tehnologija?

Amra Merdžanić: Ja sam na upis u srednju školu došla ne znajući šta ću upisati, jer nije bilo nečega posebnog što me privlačilo. Dosta mojih prijatelja je htjelo upisati IT gimnaziju, te sam i ja zajedno s njima upisala. Ni najmanje mi nije žao, štaviše ispalo je predobro.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Amra Merdžanić: Moj najdraži predmet je uvijek bila matematika. Volim da mozgam i da koristim logiku, za razliku od učenja teorije. U suštini volim sve predmete, jer volim da učim, osim historije. Historija mi je uvijek bila pomalo dosadna, puna godina i pojmova koji se više ne koriste.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Amra Merdžanić: SMŠ “Zijah Dizdarević” je više od same ustanove. Svi neki preokreti i događaji desili su se upravo tu. Najljepše što nosim iz škole su prijateljstva sklopljena baš tu, a najviše će mi faliti ta neka sloboda i još dječiji, nevini umovi koje smo oblikovali kroz školovanje.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Amra Merdžanić: Moj savjet svima je da postave svoje ciljeve visoko i da budu što ljubazniji jedni prema drugima. Uz rad i trud se sve može ostvariti, a ljubaznosti i dobrote nikada viška.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Amra Merdžanić: Želim da se zahvalim profesorima koji su četiri zida škole pretvorili u drugi dom, koji su se stvarno trudili i da naučimo i da se zabavimo. Najveće hvala razredniku Mirnesu Smajiloviću, koji je ove četiri godine prvenstveno bio uzor nama učenicima. Pružio nam je bezuslovnu podršku i imao beskrajno strpljenje za sve nas. Hvala i profesorici Naidi Aganović za njen trud da nas približi njenim predmetima. Rijetko ko od profesora uspije uspostaviti i održati dobar odnos sa učenicima, a ona je to sa nama uspjela.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Amra Merdžanić: Odličan profesor treba imati razumijevanje, jer nismo svi isti i svakome treba malo drugačiji pristup. Također, sposobnost dobrog održavanja časa i zadržavanja pažnje, jer time je upola olakšano učenje predmeta.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Amra Merdžanić: Ovu školu preporučujem svima koji žele da izgrade svijetlu budućnost. Svi uposlenici od direktora, profesora do čistačica ovu školu čine posebnom i toplom. Svi su tu da podrže nas učenike.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Amra Merdžanić: Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer Računarstvo i informatika. Nadam se da ću i tu nastaviti sa svojim uspjesima.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Amra Merdžanić: Vodim se rečenicom “Bolje greška, nego pitanje ‘Šta ako?'”. Greška nikad nije greška ako se nešto iz nje nauči.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Amra izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Amra izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.