Volonteri su pokretači mnogih promjena u društvu, poručeno je danas sa svečanosti koju je Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine upriličilo u Sarajevu povodom 5. decembra, Svjetskog dana volontera.

Na svečanosti upriličenoj u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH, danas su potpisani ugovori s volonterima, dodijeljena Medalja Florence Nightingel i 43 priznanja “Volonter godine” za volontere koji su postigli postignuća u devet kategorija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Ispred Crvenog križa općine Fojnica priznanje “Volonter godine” iz oblasti “Misli mine” pripalo je nastavnici Osnovne škole “Muhsin Rizvić” u Fojnici Adisi Hodžić.

Čestitamo nastavnici Adisi Hodžić na zasluženom priznanju.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembar obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.