Učenici SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica su 7. decembra 2023. godine, drugu godinu zaredom, organizovali Večer matematike u ovoj školi.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Učestvovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome šta matematika jeste i čime se bavi, te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

U aktivnosti Večeri matematike se ove godine uključilo više od 920 obdaništa, škola, univerziteta i udruženja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

U Večeri matematike sa prof. matematike Mirnesom Smajilovićem su učestvovali učenici gimnazije (III-1), medicinske (I-2a) i drvoprerađivačke škole (IV-6).

Posebnu pažnju učenika, tokom Večeri matematike, privukle su radionice iz Kriptografije, gdje su šifrirali i dešifrirali različite poruke, koristeći Cezarovu šifru sa različitim pomakom, koju je koristio rimski vojskovođa i državnik Gaj Julije Cezar u komunikaciji sa svojim prijateljima, zatim bojenje karata sa najviše 4 boje (primjena Teorema o četiri boje), kao i matematički igrokazi koje su osmislili i izveli učenici za određeni problemski zadatak uz dočaravanje njegovog rješenja.

Zadovoljstvo je bilo pratiti kako se učenici međusobno povezuju i kako svako od njih može da pronađe neku matematičku zanimljivost koju može samostalno riješiti.

Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike među učenicima, te njihovo poticanje u želji za nastavkom matematičkog obrazovanja.

Radost je i učenika i profesora učestvovati u ovakvim projektima, koji uz zabavu nude i nove spoznaje.

Tekst/Foto: Mirnes Smajilović