Vakufski poslovno-administrativni centar “Medresa” u Fojnici danas je svečano otvoren u okviru desete jubilarne manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj objekat, izgrađen na lokaciji nekadašnje Fojničke medrese, prostire se na oko 2000 metara kvadratnih, a u njegovu izgradnju utrošeno je oko tri miliona KM, koje je putem Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osigurala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Svečanom otvorenju objekta prisustvovali su muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović, zamjenik  generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Turske Aydin Cem Aslanbay, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica Edin-ef. Rojo, predstavnici Ambasade Turske, turskih institucija u našoj zemlji, te predstavnici Medžlisa Fojnica, te brojne druge zvanice i gosti.

Stavljanje u funkciju ovog centra veliki je događaj, ne samo za Islamsku zajednicu, već i za sve stanovnike Fojnice, što svjedoči veliki broj njih koji su svojim prisustvom uveličali svečanost.

Objekat se sastoji od suterena, prizemlja gdje će biti dječije obdanište i tri poslovna prostora, dok će na prvom spratu biti restoran i prostorije Medžlisa. Na drugom spratu su apartmani u starobosanskom stilu. Radovi su započeti u maju 2018. godine, nakon što je 15. aprila iste godine postavljen kamen temeljac.

Glavni imam Medžlisa Fojnica Edin-ef. Rojo i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura poselamili su sve prisutne i zaželjeli dobrodošlicu na svečanost.

– Ovo je značajan vakuf, ne samo za naš medžlis, nego i za cijelu Islamsku zajednicu. Evo nas danas ispred obnovljenog, oživljenog, izgrađenog vakufa, Medrese Šaban Ahmed efendije, čiji smo vijek produžili i koji će, ako Bog da, nadživjeti sve nas i mnoge generacije koje će doći poslije nas – istakao je ef. Rojo.

Nečelnik Fojnice Klisura iskazao je zadovoljstvo što je Fojnica dobila jedan ovakav objekat, po kojem će kako je rekao, ovaj grad od danas biti poznat.

– Općina Fojnica se može pohvaliti sa saradnjom sa Islamskom zajednicom i upravo je ovaj objekat dokaz toga. Vjerujem da će koristiti svim generacijama u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom preporodu, te da će objekat odgovoriti svojoj svrsi –  poručio je Klisura.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Fojnica Azem Huseinbašić iskazao je zadovoljstvo što je Fojnica ponovo dočekala da otvori zgradu koja je nekada služila kao medresa, te podsjetio da ovaj vakuf datira još od 1666.godine.

Kazao je da je izvjesni Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine, a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Tekiju su zapalili četnici prilikom povlačenja 1945. godine, nakon čega više nije obnavljana. Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine.

Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je i tada Vakufska direkcija, da bi je 1945. godine komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. Nacionalizovana je 1959. godine i služila je kao zgrada Općine. Zgrada Medrese njenim izvornim vlasnicima, Islamskoj zajednici, odnosno, Medžlisu Fojnica vraćena 2013. godine.

– Ove činjenice pokazuju da se točak historije neprestano okreće. Bivše vlasti oduzele su Islamskoj zajednici zgradu 1945., legalizovali oduzimanje 1959.godine Zakonom o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, a sadašnje vlasti odlukom vratile zgradu izvornom vlasniku kao gest dobre volje, a legalizaciju vraćanja očekujemo donošenjem Zakona o restituciji – rekao je Huseinbašić.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović istakao da je od velike važnosti potez općinskih vlasti Fojnice, koje su objekat koji je od Islamske zajednice bio oduzet, vratile izvornom vlasniku.

– Odakle god da se pogleda ovaj objekat, čini mi se jednim od najljepših projekata koje smo uradili. On treba da služi Fojničanima, on je izmijenio fizionomiju grada. Fojnica nije više što je nekada bila, sada je drugačija, mnogo ljepša.To je uloga vakufa, da ponudi najljepše. I vakuf je uvijek u prošlosti nudio najljepše.

Islamska zajednica u BiH ovim činom, jučer u Sarajevu otvaranjem Upravne zgrade na Kovačima i danas “Divanhane” u Kiseljaku, pokazuje da je uz građane ove države.

Islamska zajednica je uvijek bila pozitivan faktor, ali bez džematlija nije uspješna kao što je uspješna sa vama – poručio je dr. Zajimović, koji je zahvalio na podršci projektima koje džematlije pružaju Islamske zajednice u BiH.

Dodao je dosta projekata urađeno zahvaljujući prijateljima iz svijeta, te da su veliki projekti realizovani uz pomoć prijatelja iz Turske koji su najavili pomoć i podršku i u budućnosti.

Muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus kazao je da je ovaj objekat ukras, ne samo Fojnice, nego i svih nas koji pripadamo ovom identitetu.

– Ovaj dan je veliki dan, vratili smo u simbolnom smislu ljepotu Fojnici, Islamskoj zajednici vrijednosti kroz ovu medresu. Sada moramo vratiti duhovne, obrazovne i programske vrijednosti koje će ovaj narod učiniti stabilnim da ima pogled u vjerskom, kulturnom i političkom smislu koji se neće mijenjati – poručio je muftija Grabus.

Muftija je zahvalio na pomoći koju Turska pruža BiH kada je riječ o obnovi vakufa, a posebno je ukazao na značaj džamija, bez kojih, kako je kazao “ne možemo ostvariti duhovnu stabilnost”.

– Mi smo braći Turcima zahvalni koji nam pomognu u različitim projektima, ali mi smo od danas odgovorni za ovu zgradu, za projekte koji će se u njoj realizovati i odgovorni smo kako će izgledati bošnjački narod u budućnosti. Ako uspijemo prenijeti emociju i vrijednosti koje imamo mi kao narod možemo preživjeti. Ova zgrada ima smisla zato što se gradi za ljude i što će ako Bog da u njoj nastajati nova znanja, nova prijateljstva, što će iz nje izlaziti ideje kao što su to radili naši preci – poručio je muftija Grabus.

Podsjetio je da je u BiH u prošloj godini na kockanje potrošeno više od milijardu i po KM, kazavši da je to nedopustivo, te ukazao da objekti kao što je novootvorena zgrada Medrese mladima, ali i ostalima, moraju otvoriti i ponuditi nove mogućnosti i prave vrijednosti.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Aydin Cem Aslanbay je podsjetio da kao Generalna direkcija vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma predvođeni predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom nastavljaju sa projektima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Istakao je i da je vakufska kultura temelj svakog dobra i svugdje u islamskom svijetu moguće je naći trajna dobra i ljude koji brinu o drugima.

Dodao je da Direkcija u staro stanje vraća 60.000 vakufskih dobara koja se nalaze na prostorima koje je nekada obuhvatalo Osmansko carstvo, ali i da pružaju pomoć onima kojima je pomoć potrebna i trude se priteći u pomoć svim potrebitim ljudima.

Istakao je jučerašnje otvaranje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice, kao i današnje objekata “Divanhane” u Kiseljaku i “Medrese” u Fojnici, izrazivši nadu da će ovaj objekat biti od koristi budućim generacijama.

Na svečanosti su uručene zahvalnice istaknutim vakifima i zaslužnim osobama.

Vakufname su uručene Salkanu Merdžaniću, Fadilu Ahmetku, Mustafi Varki, te Mustafi Serdareviću za njegovog rahmetli oca Ahmeta.

Zahvalice su uručene Vakufskoj direkciji IZ u BiH, Generalnoj direkciji vakufa Turske, firmi MS&WOOD, kao i inicijatoru izgradnje “Medrese” Ramizu Meši i Općini Fojnica odnosno općinskom načelniku Sabahudinu Klisuri.