U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Fojnica sinoć je upriličen program za žene, na kojem je predavanje na temu “Uloga muslimanke Bošnjakinje u očuvanju porodice i zajednice” održala dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku je prisutne poselamio glavni imam i imam Čaršijske džamije Edin ef. Rojo, zahvalivši se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog programa.

Ispred Odjela za brak i porodicu MIZ Fojnica, prisutne je poselamila i izrazila toplu dobrodošlicu na program, koordinatorica Amra Rojo.

Na početku programa, ašere iz Kur'ana Časnog proučila je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.

Doktorica Malkić je u veoma nadahnutom obraćanju privukla pažnju prisutnih žena, tumačeći poruke iz Kur'ana i hadisa Muhammeda, a.s., kojih se trebaju pridržavati žene muslimanke kako bi očuvale važne institucije braka, porodice i zajednice, a kojima je temelj žena i majka. Napomenula je da se u okviru ovih institucija majka može tretirati kao specifična institucija, jer joj je Muhammed, a.s., dodijelio posebno mjesto i ulogu koju muslimanka Bošnjakinja treba ponosno čuvati i tokom svoga života opravdati dodijeljeni emanet. Akcentirala je potrebu vezivanja žene i kompletne porodice za džemat, tako što će djecu redovno slati na mektebsku pouku, kćerke i sinove, djevojke i mladiće podstrekivati da budu dio Mreže mladih, a žene muslimanke da budu aktivne članice Odjela za brak i porodicu i da uzmu učešće u aktivnostima, predavanjima i halkama sufare i Kur'ana.

Različite poruke i savjete uputila je djevojkama, suprugama, majkama, nenama tako da su sve prisutne mogle izdvojiti i ponijeti sa sobom posebne poruke i savjete.

Program su dodatno uljepšale djevojčice i djevojke, članice hora “Ruh” zajedno sa muallimom h. Habibom Hadžimejlić koje su prisutne počastile lijepim i milozvučnim učenjem ilahija i kasida.

(Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Fojnica)