Udruženje “Musa Ćazim Ćatić” nagradilo najbolje pjesme za djecu u 2023. godini

Udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ dodijelilo je plaketu učiteljici Raziji Buharalija za osvojeno četvrto mjesto sa nagrađenom pjesmom „Cvijet ruku“ na književnom konkursu „Musa Ćazim Ćatić“.

Konkurs je raspisan u čast velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića povodom 146 godina od njegovog rođenja, a nagrada se dodjeljuje za najbolju neobjavljenu pjesmu za djecu 2023.

Od 159 prijavljenih autora i pristiglih pjesama, žiri je dana 10.02.2024. godine, izabrao 20 onih koje su ušle u najuži izbor za nagrade i među njima pobjednike i dobitnike nagrade “Musa Ćazim Ćatić”.

U novom zborniku od 159 prijavljenih pjesama svoje mjesto će naći 54 pjesme.

Cvijet ruku

Ruke pišu, knjigu drže,
s bojama se rado druže,
loptu vole da bacaju,
ispružene se tad izduže.

Ruka ruku rado stisne,
kad drugaru ruka treba,
rukuju se i zagrle,
radost skoči tad do neba.

Ruke vole darovati,
da ozare tužna lica,
od radosti zatrepere,
kao krila prepelica.

Ruke vole i da mašu,
i u pozdrav dižu dlan,
marljive su i radišne,
vrijedno rade svaki dan.

Vole u cvijet da se slože,
na jedinstvo da mirišu,
djecu svijeta da zagrle,
da sva djeca sretno dišu.

Autor: Razija Buharalija

Razija Buharalija, rođena je 1957. godine u Fojnici, Bosna i Hercegovina, gdje i danas živi. Nakon završene Pedagoške akademije, svoj radni vijek je provela kao učiteljica u Osnovnoj školi „Muhsin Rizvić” u Fojnici. Prvu slikovnicu „Zračak i Medačak” objavila je 2012. godine. Zbirku priča za djecu „Kad su oblaci širili jedra”, objavila je 2020. godine. U pripremi je zbirka pjesama za djecu. Neke od priča i pjesama objavljivane su u dječijim časopisima i prezentirane putem dječijih tv emisija.

Fojnica.net