Prokoško jezero

Regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije provodi projekat pod nazivom „Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine“ koji finansira Evropska Unija, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Projekat za cilj ima unapređenje kvaliteta i diverzifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja BiH i Crne Gore.

Ukupna vrijednosti projekta je 466.530,53 EUR (912.244,46 KM) od čega EU finansira 85%, tj. 396.518,85 EUR (775.523,46 KM), dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Kao jedna od mjera jačanja turističke infrastrukture u okviru projekta, predviđena je podrška katunskim naseljima kroz dodjelu solarnih sistema seoskim domaćinstvima. Cilj javnog poziva je odabrati 30 seoskih domaćinstava ciljnog područja, kojima će biti dodijeljeni solarni sistemi, čime bi se unaprijedili uslovi za život, poljoprivrednu proizvodnju i pružanje turističkih usluga u katunima.

CILJNO PODRUČJE

Područja obuhvaćena javnim pozivom su katunska naselja u BiH na lokalitetima: Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigošćanske staje.

KORISNICI

Nosioci i članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava (seoskih domaćinstava), koji pružaju usluge u oblasti turizma, a čije se katuni (seoske kolibe) nalaze na ciljnom području.