Ovo glečersko jezero nalazi se na planini Vranici, na oko 1.650 metara nadmorske visine, a ponekad ga nazivaju i Gorsko oko. U njemu se nalazi endemični primjerak vodozemca – tritona. Na širem prostoru jezera su endemične vrste flore i faune.

Zajedno s okolinom, jezero je 1984. godine proglašeno parkom prirode. Ovo područje je 2005. godine uključeno u III kategoriju zaštićenih područja (spomenik prirode), prema kriterijima IUCN–a, kao i po kategorizaciji zaštićenih područja utvrđenih Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što je moguće primijetiti na ovim fotografijama, Prokoško jezero svojom ljepotom može parirati jezerima u Švicarskoj. Nažalost, vidljivo je i da mnoge nelegano izgrađene vikendice i vožnja kvadova izvan puteva koji su za to predviđeni uništavaju Prokoško jezero.

Kako je ranije za Klix.ba kazao Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu, na održavanju Prokoškog jezera i sprečavanju nove štete ne radi se ništa.

“Situacija iz godine u godinu postaje gora. Otpadne vode iz nelegalno izgrađenih objekata završavaju u jezeru”, rekao je.