Foto: Preporod

U Sarajevu je jučer održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg zakonodavnog organa Islamske zajednice.

Sabor je prihvatio i prijedlog Reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija – sarajevskog i slovenačkog. Dosadašnji sarajevski muftija, prof. dr. Enes Ljevaković još ranije je izabran za zamjenika Reisu-l-uleme, dok je dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, preimenovan za novog sarajevskog muftiju.

Dr. Nedžad ef. Grabus rođen je 1968. godine u Travniku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu 1987. godine i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (1994), gdje je magistrirao (2001) i doktorirao (2008).

Petnaest godina je obavljao dužnost predsjednika Mešihata u Sloveniji i muftije slovenačkog, tokom kojih je došlo do realizacije mnogih projekata, a pogotovu okončanja Muslimanskog kulturnog centra.

Predavač je akaida na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i član Sabora IZ u BiH. Radio je u Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta i kao saradnik na Radiju BiH od 2001. do 2003. godine kao urednik Religijskog programa, također je dugogodišnji saradnik TV Sarajevo.

Objavio je veći broj stručnih tekstova radova među kojima su: „Mogućnosti islamskoga djelovanja posredstvom elektronskih medija“ (1995); „Islam u BH medijima u oskudici vjerskog novinarstva“ (2000); „O prednosti vjerovjesnika nad melekima“ (2001); „Šejh-Jujino tumačenje islamskoga vjerovanja – akaida“ (2002); te „El-Bagdadijevo učenje o temeljima imana“ (2002) i dr. Prevodio je također i tekstove Ekmeledina Ihsanoglua, Huseina Đoze, Džona L. Espozita (John L. Esposito), Tomaža Masnaka i dr.

Govori arapski, engleski i slovenački jezik.

Muftiji sarajevskom, upućujemo iskrene čestitke na izboru uz najljepše želje.