Zastava tzv. Herceg-Bosne u Srednjoj Bosni

Saopćenje za javnost Kantonalne organizacije SBiH SBK

Zašto se zastava tzv. Herceg-Bosne zavijorila na najprometnijem raskršću u Srednjoj Bosni i zašto se u isto vrijeme ispred organa vlasti u Srednjoj Bosni skidaju zvanični simboli Bosne i Hercegovine?

Zašto zvanične vlasti i agencije za provođenje zakona ne reaguju na ovakve provokacije? Ne reaguju ni politički subjekti niti se javnosti daje prava slika o čemu se radi, za koga se radi i kome služi ovakav čin.

Da li se radi o predizbornom zagrijavanju nacionalnih strasti u režiji vladajućih ili je Srednjobosanski kanton određen kao lebensraum samo jednog naroda koji konstantno ističe svoju „marginaliziranost“ i „ugroženost“?

Kantonalna organizacija SBIH zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa jer saobraćajnica na kojoj se postavljaju zastave paradržavne tvorevine predstavlja javno dobro države Bosne i Heregovine čiji se izgled i održavanje plaća novcem poreskih obveznika.

Neizbrisiva je činjenica da su šestorica visokorangiranih političkih i vojnih zvaničnika te paradržavne tvorevine osuđeni na višegodišnje kazne zatvora pred međunarodnim sudom osnovanim od Ujedinjenih naroda zbog teških zločina počinjenih protiv čovječnosti.

Iz tog razloga saobraćajnica treba ispunjavati svoju prvobitnu funkciju, a ne biti poligon za nacionalno potkusurivanje, provokacije i obilježavanje teritorije.

Press služba SBIH SBK