Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je u petak mjeru kojom je određena zabrana kretanje građana od 21 sati do pet sati ujutro, čime je izvršeno usuglašavanje s važećom naredbom na razini Federacije BiH.

Kako je rečeno nakon vanredne sjednice, SBK je proteklih dana bila jedini kanton u Federaciji BiH u kojoj je, odlukom kantonalne vlade, kretanje građana bilo zabranjeno u razdoblju od 20 do pet sati ujutro.

Vlada je, također, ublažila mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kojima je ponovno omogućeno usluživanje pića i hrane u zatvorenim prostorima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

– Rastojanje između stolova mora biti minimalno tri metra, za stolom ne može sjediti više od četiri osobe, a u objektu smije biti maksimalno 20 gostiju – kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera SBK-a Sead Karakaš, dodavši da je i kafićima i dalje zabranjeno organiziranje muzike uživo.

Kako je kazao, u posljednja tri sedmice zabilježen je pad sedmodnevne stope incidencije novooboljelih od covida-19.

– To je nešto što nas ohrabruje, ali treba naglasiti da smanjenje broja novooboljelih ne znači i rasterećenje bolničkih kapaciteta. Ono su i dalje popunjeni teškim bolesnicima koji se na liječenju zadržavaju deset, 15, pa i više dana – dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva Anto Matić kazao je novinarima da su dosadašnje mjere polučile odeđeni rezultat, ali je, također, naglasio da bolnički kapaciteti nisu u potpunosti rasterećeni.

Na upit novinara o dosadašnjem poštivanju propisanih mjera, Matić je kazao da su inspekcije i policija na terenu i da rade koliko mogu.

– Nije moguće da budu sve idealno i da svi sve poštuju. No, ni Krizni štab ni Vlada nemaju ideju da se neko kažnjava i da ljude maltretiramo bezveze. Ukoliko, kao sada dođe malo do poboljšanja, dajemo priliku da se mjere popuste – ocijenio je Matić.

Potvrdio je da je Vlada SBK-a zainteresirana za nabavu vakcine protiv koronavirusa te da očekuje odgovor na pismo namjere koje je upućeno u nekoliko veledrogerija.