Foto: Fojnica.net

Vlada Srednjobosanskog kantona razmatrala je danas na prijedlog Kriznog štaba Ministartstva zdravstva SBK trenutnu epidemiološku situaciju i nove mjere. Epidemiološka situacija i dalje je loša, a novih mjera zasad neće biti, rekao je kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić.

“Vlada je dala zaključak da je otvorena zabilo kakvu hitnu sjednicu gdje ćemo uvesti neke nove mjere, a zatražili smo mišljenje Zavoda za javno zdravstvo. Ali ne možemo sad paušalno donositi neke mjere za koje ne znamo kakav će efekt proizvesti.

Postojeće mjere su nas izvukle u studenom prošle godine, pa sada moramo poštivanje tih mjera dignuti na višu razinu”, rekao je Domić. Prvi lockdown smo ekonomski teško podnijeli, a pomoć Vlade privrednicima bila je kap u moru, za drugi nemamo snage, rekla je ministrica finansija SBK Mirjana Plavčić. “Svaka donesena mjera mora biti financijski opravdana.

Na zahtjev zdravstvenog sektora u proračunu smo planirali sedam miliona KM, a na zahtjev Ministarstva privrede, koje je tražilo 10 miliona za pomoć privrednicima, prošle godine navukli smo 5,85 miliona za namirenje štete. Svi se slažemo da je to bila kap u moru. Štete su bile značajne i danas ne bismo mogli to izdržati u uvjetima smanjenog punjenja proračuna”, rekla je Plavčić.

Ministar zdravstva Anto Matić je kazao da razumije ekenomski moment. “Ja sam Vladi predložio mjere Štaba, a razumijem da postoji ekonomski moment i sve. Situacija u bolnicama je teška, inspekcijske kontrole i nadzor ćemo maksimalno pojačati. Bio je prijedlog da se zabrana kretanja spusti na 18 sati, a nije spominjan prijedlog za online nastavu osnovnim školama”, rekao je Matić.

Premijer Lendo je kazao da mjere o kojima su razmišljali u Kriznom štabu treba ocijeniti Zavod za javno zdravstvo. “To su razmišljanja Kriznog štaba, ništa još nije službeno. Moramo zatvarati objekte koji ne poštuju mjeru okupljanja od 20 ljudi. Mi smo na zahtjev naših domova zdravlja zadužili policiju da čuva zdravstvene ustanove. Bilo je pritisaka na osoblje od oboljelih ili njihovih pratitelja zbog težine oboljenja, nervoze, čekanja. Ako imate 50 ljudi, ne možete ih odmah sve primiti. A nisu sve zdravstvene ustanove imale zaštitare”, rekao je Lendo.