Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, od inspekcije i policije očekuje se da intenzivnije kontroliše provođenje naredbi o obveznom nošenju zaštitnih maski, ograničavanju javnih okupljanja, te radnog vremena ugostiteljskih objekata, zaključeno je na vanrednoj sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK), na kojoj je razmatrana informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, koja je ocijenjena veoma ozbiljnom.

– Uz dobro saradnju, smatram da imamo dovoljno kapaciteta da odgovorimo tom zadatku. Voljeli bismo izbjeći represivne mjere, ali ukoliko se svi ne uozbiljimo bojim se da nećemo imati druge opcije – kazao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, upitan ima li SBK dovoljno kapaciteta da provodi nadzor.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš upozorio je da se, uz inspekciju i policiju, u rješavanje problema moraju aktivnije uključiti i načelnici općina, odnosno lokalne zajednice.

Premijer SBK-a Tahir Lendo istaknuo je kako je Vlada, uz ostalo, razmatrala mogućnosti angažovanja dodatnog broja medicinskih radnika, te je zatražila da sve zdravstvene javne ustanove osiguraju dodatne kapacitete za smještaj oboljelih od COVID-19, kao i da dostave analizu stanja zaliha zaštitne opreme.

– Uputili smo i Vladi Federacije BiH dopis da nam osigura određenu količinu testova, jer mi za njih nemamo sredstava, kao i da što prije reaguje sa komisijom koja treba provjeriti naš laboratorij za PCR testiranje. Za ovaj laboratorij smo izvršili sve pripreme, završili s obukom kadra i on će početi s radom kada budu nabavljeni testovi – dodao je Lendo.

U SBK trenutno ima 179 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a hospitalizirano je 50 osoba.