Foto: Fojnica.net

U Sarajevu su jučer potpisani ugovori o donaciji dva vozila hitne pomoći za domove zdravlja u Palama i Fojnici, ukupne vrijednosti 195.800 KM, koje je obezbijedila Vlada Japana. Ugovore su potpisali ambasador Masami Kinefuchi i direktori spomenutih ustanova Jusuf Zuka i Ivan Šarac, a ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i načelnici opština Fojnica i Pale – Sabahudin Klisura i Boško Jugović.

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuči rekao je da ova zemlja od završetka rata podržava izgradnju BiH, za šta je izdvojeno oko 900 miliona KM, što Japan stavlja na drugo mjesto po donacijama, odmah ispod Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim riječima, Japan podržava i evropski put BiH i to kroz podrške u raznim oblastima.

“Japan podržava izgradnju BiH bez obzira na etničku ili entitetsku pripadnost i nadam se da će pomoć Japana dovesti do prosperiteta lokalnih samouprava koje se trude da na prvom mjestu poboljšaju kvalitet života svojih građana”, naglasio je ambasador.

Direktor Doma zdravlja Fojnica Jusuf Zuka zahvalio je Ambasadi Japana za donaciju, te istakao da ovo nije prva donacija Japana ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je podsjetio da je Japan 2005. godine Domu zdravlja u Fojnici donirao sanitetsko vozilo, RTG aparat i laboratorijsku opremu, koja se i danas koristi.