Austrijske vlasti obustavile su vakcinisanje serijom vakcina COVID-19 AstraZeneca iz predostrožnosti i tokom istrage uzroka smrti jedne osobe i bolesti druge nakon vakcinisanja, objavila je u nedjelju zdravstvena agencija.

“Savezni ured za sigurnost u zdravstvenoj zaštiti (BASG) primio je dva izvještaja u vezi s imunizacijom iz iste serije vakcina AstraZeneca u klinici Zwettl” u pokrajini Donja Austrija, saopćio je BASG, prenosi Reuters.

Jedna 49-godišnjakinja umrla je zbog teških poremećaja zgrušavanja krvi, dok je 35-godišnjakinja dobila plućnu emboliju i oporavlja se. Plućna embolija je akutna bolest pluća uzrokovana krvnim ugruškom.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi s vakcinom”, rekao je BASG.

Austrijske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestili su da su obje žene medicinske sestre koje su radile u klinici Zwettl.

BASG je rekao da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine te da hitno provodi svoju istragu kako bi u potpunosti isključio bilo kakvu moguću vezu.

“Kao mjera predostrožnosti, preostale zalihe te vakcine više se ne daju “, dodaje se.

Glasnogovornik AstraZenece rekao je da nisu potvrđene ozbiljne posljedice povezane s vakcinom”, dodajući da su sve serije podložne strogim kontrolama kvaliteta.

Dosadašnja ispitivanja i iskustva sugeriraju da je vakcina sigurna i učinkovita i da je odobrena za upotrebu u više od 50 zemalja.

AstraZeneca navodi da je u kontaktu s austrijskim vlastima i da će u potpunosti podržati istragu.

Regulatori Evropske unije krajem januara odobrili su vakcinu AstraZeneca rekavši da je učinkovita i sigurna za upotrebu, dok je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sredinom februara vakcinu stavila na popis za hitnu upotrebu.

Nuspojave uočene u ispitivanjima uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi zgrušavanja krvi nisu zabilježeni.

Procjena sigurnosti njemačkog regulatora za više od 360.000 ljudi koji su primili vakcinu AstraZeneca u zemlji od početka februara, kad je počela njena upotreba, i 26. februara zaključila je da su nuspojave u skladu sa sigurnosnim profilom opisanim u kliničkim ispitivanjima.