Foto: Anadolu Agency

Potpredsjednica bh. entiteta Federacije BiH Melika Mahmutbegović, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas boravi u Srebrenici. U okviru posjete, sastala se sa majkama Srebrenice i uručila im simbolične poklone, a nekoliko njih je posjetila i u njihovim domovima, javlja Anadolu Agency.

“Na ovaj dan, za 8. mart, ja sam procijenila da trebam da budem ovdje sa majkama Srebrenice. Odlučila sam da posjetim one majke koje žive ovdje. Epidemiološka situacija i korona je nažalost dirigirala naše aktivnosti, i nismo mogli napraviti zajedničko okupljanje, nego smo se opredijelili da ih posjetimo u njihovim kućama”, istakla je potpredsjednica Mahmutbegović, koja posjetom želi da poruči da “majke u Srebrenici nisu same”.

“Želim da poručim da majke u Srebrenici nisu same, da ne mislimo na njih samo u julu, nego da one zavređuju našu pažnju svaki dan, a ne samo jedan dan”, poručila je Mahmutbegović.

Jedna od majki koju je Mahmutbegović posjetila je Makbula Divović, koja živi sama u Potočarima kraj Srebrenice.

“Znači mi puno posjeta. Mnogo toga smo izgubili i kad neko otvori vrata i dođe, meni je čast ugostiti nekog”, rekla je majka Makbula.

Mahmutbegović će u okviru posjete posjetiti Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odati počast žrtvama genocida, a obići će i majku Salihu Osmanović koja živi u mjestu Dobrak na samoj granici sa Srbijom.

“Mnogo je boli u Srebrenici. Prilika je da odemo do Salihe, da je poselamimo, posjetimo i kažemo da mislimo na nju”, rekla je Mahmutbegović.

Potpredsjednica Mahmutbegović je posjetila i MFS-EMMAUS-ov Internatski smještaj u Potočarima i razgovarala sa predstavnicima centra.

“Koristim priliku da zahvalim potpredsjednici Mahmutbegović na posjeti. Ovo nije prva posjeta gđe. Mahmutbegović nama i našem udruženju, našim korisnicima, među kojima su i majke Srebrenice. Ovo je dokaz našeg rada, ali i stava potpredsjednice Mahmutbegović prema onome što mi radimo. Ovo je posjeta podrške nama, a evo i poruka majčinstva, te poruka i onima koji su mogli danas biti ovdje, a nisu”, izjavio je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS Emmaus.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan žena – 8. mart.