Povratka djece u učionice, u ovoj školskoj godini, najvjerojatnije neće biti, osim za maturante koji će dio završnih ispita polagati online, a dio u školama, potvrdio je ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojan Domić.

“Uz stare ocjene, u instrukciji smo naveli da ostavljamo mogućnost online ocjenjivanja, koje se, naravno, malo drugačije vrednuje nego uobičajeno”, rekao je Domić.

Govoreći o maturantima, istakao je da će oni završne radove poslati putem e-maila, dok će odbrana radova biti u školama, sukladno propisanim mjerama zaštite.

“Kad su u pitanju njihovi pisani završni ispiti odlučili smo da to, ipak, bude u školama, naravno, uz propisanu distancu, dok će usmeni ispiti biti polagani online. Naravno, tamo gdje za to ima uvjeta, a tamo gdje nema ostavlja se mogućnost da to bude u školama. Također, za svu djecu koja, iz bilo kojeg razloga, ne mogu pristupiti pismenom ispitu, ostavlja se mogućnost da se nađe srednja ocjena iz prethodnih ocjena”, kazao je on.

Dodao je da će preuzimanje svjedožbi biti organizirano sukladno postojećim mjerama zaštite.

“Upis u srednje škole, bit će definiran slično kao za prvašiće, dakle uz evidentiranje putem e-maila. Sve ono što se može odložiti bit će odloženo i u većini škola neće biti potrebe da djeca dolaze do srpnja ili kolovoza”, naglasio je Domić.

Domić je kazao da se, zbog rada na dokumentaciji, nastavnici vraćaju u škole u SBK.