U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 382 uzorka te nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. Kako je naveo, na području Federacije BiH do sada je testirano ukupno 23.309 uzoraka, a koronavirus je do sada potvrđen kod 993 osobe.

“Zaključno s današnjim danom oporavilo se 637 pacijenata. Trenutno je aktivan 321 slučaj zaraženih koronavirusom. Do sada je zabilježeno ukupno 35 smrtnih slučajeva. Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 35 pacijenata, a jedan pacijent je na respiratoru”, kazao je on.

Kaže da je najviše pozitivnih slučajeva u HNK i ZDK, napominjući da su u proteklim danima žarišta bila u Maglaju i Žepču.

“Iz dana u dan imamo pozitivne trendove. U FBiH imamo 637 oporavljenih, a broj aktivnih se smanjuje i danas ih ima 321. Možemo reći da imamo stabilan, pozitivan trend. Zahvalio bih se građanima koji su u velikoj mjeri postupali po uputama, kao i zdravstvenim radnicima koji su odgovorili zadatku”, kazao je Pehar.

On je dodao da će Krizni štab Federalnog ministarstva danas održati sjednicu na kojoj će razmatrati novo popuštanje mjera, između ostalog, i omogućavanja rada ugostiteljskih objekata, vrtića i stomatoloških ordinacija.