Učenici SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica su 1. decembra 2022. godine, prvi put organizovali Večer matematike u ovoj školi.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Učestvovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome šta matematika jeste i čime se bavi, te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

U Večeri matematike je učestvovalo 30 učenika II i IV razreda IT gimnazije sa profesorom matematike Mirnesom Smajilovićem.

Posebnu pažnju učenika, tokom Večeri matematike, privukle su radionice iz Kriptografije, gdje su šifrirali i dešifrirali različite poruke, koristeći Cezarovu šifru sa različitim pomakom, koju je koristio rimski vojskovođa i državnik Gaj Julije Cezar u komunikaciji sa svojim prijateljima.

Direktor škole Samir Kučuk se pridružio programu Večeri matematike i iskazao zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovakvim projektima, koji uz zabavu nude i nove spoznaje.

(Fojnica.net)