U fojničkom “Reumalu” večeras je promovisana knjiga “Gotuša, nadahnuće i snaga“, autora Jure Bilića.

Knjiga je to o višemjesečnoj intenzivnoj borbi mještana nekoliko fojničkih naselja, Luka i Gojevića prije svih za spas rijeke Željeznice ili Gvožđanke kako je zovu, na lokalitetu Gotuše. Borba je to koju su mještani vodili prije desetak godina i prva za spas rijeka koja je dobivena u BiH.

Knjiga je izašla u izdavaštvu fojničke podružnice HKD “Napredak”, a njezin autor Juro Bilić opisao je svoje viđenje borbe mještana za spas Gotuše, borbe koja je često znala završiti i primjenom sile te sudskim progonom ljudi koji su po cijenu vlastite sigurnosti stali u zaštitu prekrasne rijeke koja im je život značila. Godinu dana svakodnevno su dežurali pored rijeke prkoseći vremenskim neprilikama ali i suprotstavljajući se moćnicima koji su na lokalitetu Gotuše kanili sagraditi mini hidro elektranu, te vlastima koje su im dale dozvolu mimo suglasnosti mještana. A oni su, snagom vlastitog duha i zajedništva dobili bitku protiv svih.

“Ovo je knjiga kroz koju sam želio, a nadam se i uspio pokazati duh naroda ujedinjenog u ljubavi prema rijeci i prirodi koja ih okružuje. Mi smo bitku za Gotušu dobili i naša prelijepa rijeka Željeznica nije završila u azbestnim cijevima onih koji su je željeli uništiti radi vlastite zarade. Nakon nas slične bitke vodili su i mještani Kruščice pokraj Viteza, potom u dolini Neretvice i drugdje”, kaže autor knjige Juro Bilić.

Promocija je okupila mnoštvo ljudi, većinom živućih junaka knjige čija će borba za njihovu Gvožđanku i Gotušu ostati sačuvana od zaborava.

“Knjiga je siguran zapis i u današnjem vremenu interneta da će ono što se događalo ostati trajno zabilježeno. Ona je spomenik i zahvala na globalnoj razini maloj, ali zapravo velikoj borbi za spas Gotuše, borbi lokalne zajednice koju su mještani na kraju dobili, iako borba za čist okoliš i dalje traje, a borba samo po sebi smisao je ljudskog života”, kazao je govoreći o knjizi Milo Jukić, novinar i publicist.

Pored autora i Mile Jukića o knjizi je govorila i Vanja Oroz Jukić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Fojnice.

“Knjiga je u listove papira sažela veliku pobjedu koju možemo ponosno pokazati našoj djeci. Naša borba i dalje traje jer pored MHE u Fojnici se pokušava sagraditi i rudnik zlata u Bakovića. Mi bitke i dalje bijemo, a naša je snaga u zajedništvu i ljubavi prema prirodi uz koju smo odrastali. Ja sam kao dijete odrasla uz Željeznicu i Gotušu koju autor opisuje kao ni kanjon ni dolinu već nešto između”, kazala je Jukić Oroz.

Pored autorova viđenja borbe za očuvanje Gotuše, knjiga će čitaoca i nasmijati jer donosi mnoštvo komičnih događaja s dežura koje su bile svakodnevne, te priče o ljudima poput Sumbulke koji su se izdvajali hrabrošću u borbi protiv svih.

Na knjigu “Gotuša, nadahnuće i snaga” pored njezinih heroja i autora ponosna je i “Napretkova” podružnica u Fojnici, istaknula je Ljiljana Jurak, njezina predsjednica.

“Na jedan lijep način, knjigom o borbi za spas prirode, obilježavamo 120 godina djelovanja i rada HKD “Napredak” i mi smo kao nakladnici ponosni na knjigu i ljude o kojima piše autor”, kazala je Jurak.

Da duh Fojničana koji su se izborili za spas Željeznice i spriječili gradnju MHE na lokalitetu Gotuše živi i u onima koji nisu bili dio borbe pokazao je mladi Darko Knežević koji je Gotuši posvetio pjesmu potvrdivši naslov autorova djela da je Gotuša ne samo snaga već i nadahnuće.