U okviru 15. Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u Bosni i Hercegovini, u Drugoj Gimnaziji Sarajevo je 22. juna 2024. godine održana radionica “Matematika i demokratija” za srednjoškolske profesorice i profesore matematike.

Radionica je rezultat potrebe povezivanja nastave matematike sa njenom ulogom u demokratskim procesima.

Suorganizator jednodnevne radionice je Institut za matematiku i demokratiju, a teme radionice su, između ostalih, bile matematika izbornih metoda, procesi dodjele parlamentarnih mjesta i kvantifikacija moći.

Radionicu su vodili Dženeta Ajanić, profesorica matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo, i Ismar Volić, profesor matematike na Wellesley univerzitetu u Bostonu i direktor Instituta za matematiku i demokratiju.

Profesor Ismar Volić je i autor knjige “Računati na demokratiju: Kako matematika poboljšava glasanje”, koja je objavljena od strane Princeton University Press-a.

“Detaljnije smo sagledali demokratske izbore i matematičke algoritime koji stoje u pozadini tih procesa. Odlično predavanje, odlična radionica. Zahvaljujem se profesoru Voliću na bogatom znanju, iskustvu i pozitivnoj energiji koju je podijelio sa nama.” – napisao je Mirnes Smajilović, profesor matematike u SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica, jedan od učesnika radionice.

Matematika i demokratija: Preračun broja glasova u mandate