Nedžma Meša, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Nedžma Meša – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Nedžma na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Nedžma Meša, učenik generacije

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Nedžma Meša: Ja sam Nedžma Meša. Imam 19 godina. Rođena sam u Travniku, a živim u Fojnici. Imam stariju sestru i mlađeg brata. Moj hobi je crtanje i slikanje. Ljubav prema tome imam od malih nogu. Volim skijati pa je zbog toga zima moje najdraže godišnje doba. Jedno vrijeme sam trenirala odbojku. Uživam u pisanju dnevnika. Želja mi je da što više putujem kako bih stvarala nove uspomene i nova prijateljstva.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Nedžma Meša: Nositi titulu učenika generacije je predivan osjećaj, najviše zbog činjenice da sam svoje roditelje učinila ponosnim.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Nedžma Meša: Nije bilo preteško. Naviku da redovno učim sam oduvijek imala. Prve tri godine su mi prošle jako brzo, zanimljivo i nekako lagano. Četvrti razred bih izdvojila kao meni najteži, ali ne manje lijep i zanimljiv.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Nedžma Meša: Naravno da svoj trud i zalaganje smatram najzaslužnijim za ovaj uspjeh, ali podrška je također veoma bitna. Važno je imati nekoga ko će vas podržati na vašem putu ka cilju. U mom slučaju taj neko su bili moji roditelji. Njima dugujem najveću zahvalnost. Uvijek su mi naglašavali koliko je obrazovanje važno, ali su me naučili da je podjednako važno naći vremena i za druge stvari kao što su hobiji, druženje sa porodicom, prijateljima i slično.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati gimnaziju informacionih tehnologija?

Nedžma Meša: Željela sam upisati opću gimnaziju, ali je u ponudi bila samo gimnazija informacionih tehnologija. Bila sam skeptična, jer je samo jedna generacija prije moje pohađala taj smjer pa nisam imala dovoljno informacija o svemu što me čeka. Ispočetka nisam bila oduševljena i razmišljala sam da se prebacim u drugu školu, ali kada smo teoriju počeli praktično primjenjivati na računarima zavoljela sam smjer koji sam upisala i ne kajem se. Na to je posebno uticala profesorica Naida Aganović, koja se potrudila da nam što više približi stručne predmete.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Nedžma Meša: Najdraži predmeti su mi matematika, informatika, programiranje i biologija.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Nedžma Meša: SMŠ “Zijah Dizdarević” za mene predstavlja moj drugi dom, jer tu sam se stvarno osjećala kao kod kuće. Kolektiv škole je vrlo susretljiv i spreman pomoći kada god zatreba, a posebno naš direktor, Samir Kučuk. Njegove podrške nam nikad nije nedostajalo. Kada se približio kraj četvrtog razreda, profesori su razgovarali s nama o našim planovima za budućnost. Izrazili su nam podršku i naglasili da je naša srednja škola mjesto na koje smo uvijek dobrodošli i to nam zaista mnogo znači. Moje najljepše uspomene su vezane za srednju školu. Zauvijek će mi ostati u pamćenju izleti, kampovi, ekskurzija, takmičenja, školski projekti, dramska i hemijska sekcija, te prijateljstva koja su nastala u školi.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Nedžma Meša: Sadašnjim i budućim učenicima želim da kažem da budu ustrajni u učenju, da rade na razvoju svojih talenata te da postave sebi cilj na čijem ostvarenju će uporno raditi.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Nedžma Meša: Svim profesorima bih se zahvalila na nesebično prenesenom znanju. Od njih smo naučili mnogo toga, između ostalog i mnoge životne lekcije koje su možda i najvažnije. Uvijek smo mogli razgovarati s njima o različitim temama koje čak ne moraju biti vezane za školsko gradivo i to smo najviše cijenili.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Nedžma Meša: Po mom mišljenju, idealan profesor je profesor koji zna kako i na koji način prenijeti znanje učenicima. Onaj koji se trudi da nam predmet koji predaje predstavi što zanimljivijim. Važno je i da profesor zna kako razgovarati sa učenicima, usmjeriti nas te naučiti nas koje su to prave vrijednosti. To bi bio neko poput naše profesorice hemije, Elme Bašić. U osnovnoj školi hemija mi je bila najdosadniji predmet, a zahvaljujući profesorici Elmi hemiju sam baš zavoljela.

Pored profesorice Elme, izdvojila bih i našeg profesora matematike, Munira Softića, koji nam je u odsustvu razrednice često igrao ulogu razrednika i bio osoba kojoj smo se uvijek mogli obratiti za pomoć.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Nedžma Meša: Budućim generacijama bih preporučila ovu školu zbog mogućnosti učenja kako u učionici, tako i izvan nje. Smatram da učestvovanjem u vannastavnim aktivnostima najviše možemo pokazati ko smo i koliko možemo.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Nedžma Meša: Planiram upisati Arhitektonski ili Građevinski fakultet u Sarajevu.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Nedžma Meša: Svaki dan je nova prilika za rast i sreću.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Nedžma izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Nedžma na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.