Asocijacija srednjoškolaca u BiH danas organizuje obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca, te je odlučila da fokus bude participacija mladih u procesima donošenja odluka sa sloganom ‘Pitamo’.

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 81 godina od njihovog stradanja.

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Zbog već poznate epidemiološke situacije izazvane pandemijom COVID-19, 17.11. se ove godine obilježava na specifičan način.

Već 14.11.2020., na dan predizborne šutnje, započeli smo online kampanju preko društvenih mreža koje koristimo da interaktivno komuniciramo sa srednjoškolcima o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici. Kampanja je trajala do 16.11.2020. godine.

Slogan kampanje je: „Kada vi šutite, mi PitamoSe”.

Aktivnosti se sastoje od lijepljenja plakata sa 13 istaknutih problema na info ploče lokalnih zajednica i slanja dopisa medijima sa istaknutim zahtjevom koji odgovara problemima lokalne zajednice.