Ajna Bukvić, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Ajna Bukvić – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Ajna na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Ajna Bukvić: Ja sam Ajna Bukvić. Živim u Fojnici i rođena sam 2004. godine. Završila sam medicinsku školu, smjer medicinska sestra-tehničar. Volim putovati i istraživati nova mjesta. Slobodno vrijeme provodim sa porodicom i prijateljima.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Ajna Bukvić: Divan je osjećaj nositi titulu učenika generacije jer znaš da se tvoj trud napokon isplatio. Mnogo sam ponosna na svoj uspjeh.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Ajna Bukvić: Ne mogu reći da je bilo lahko. Bilo je teških momenata, ali sve se savlada redovnim radom i trudom.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Ajna Bukvić: Smatram da su moji roditelji, također, zaslužni za moj uspjeh. Oni su mi bili velika podrška i oslonac. Uvijek su me gurali naprijed. Osim njih, zaslužni su i moji prijatelji, koji su uvijek bili tu za mene. Profesori igraju veliku ulogu. Uvijek su mi bili voljni pomoći u cilju da ostvarim uspjeh.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu, smjer medicinska sestra-tehničar?

Ajna Bukvić: Smjer medicinska sestra-tehničar sam odlučila upisati jer me to najviše zanimalo. Volim pomagati ljudima, a to je prvenstveno i svrha ovog smjera. Znala sam da cu moći upisati dobar fakultet s ovim smjerom i da ću uspjeti naći posao.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Ajna Bukvić: Najdraži predmeti su mi bili stručni predmeti medicinske škole, kao što je interna medicina, patologija i neuropsihijatrija. Osim toga, jedan od dražih predmeta mi je bio bosanski jezik i književnost.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Ajna Bukvić: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica za mene predstavlja jedno lijepo poglavlje mog života, koje je jako brzo prošlo. To je mjesto gdje sam stekla mnogo znanja, prijatelja, iskustava i lijepih uspomena. Najviše će mi nedostajati druženje za vrijeme velikog odmora i prijateljstva koja sam stekla.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Ajna Bukvić: Preporučila bih da na vrijeme odluče šta žele dalje i da se dobro organizuju kako bi lakše postigli svoj cilj.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Ajna Bukvić: Želim se zahvaliti svim profesorima i direktoru jer bez njih ne bih mogla ostvariti titulu učenika generacije. Svi su podjednako pomogli i bili pristupačni kada je to trebalo. Uspjeli su prenijeti svoje znanje na nas i biti nam podrška.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Ajna Bukvić: Po mom mišljenju, odličan profesor treba biti komunikativan, objektivan i treba imati obzira i razumijevanja prema učenicima.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Ajna Bukvić: Preporučila bih ovu školu drugima jer smatram da je dobar plan i program, ima mnogo aktivnosti u koje se učenici mogu uključiti i izraziti svoju kreativnost. Profesori su dobri, uvijek nastoje pomoći i olakšati svojim učenicima.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Ajna Bukvić: Planiram da upišem studij medicine ili stomatologije.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Ajna Bukvić: Uspjeh je kombinacija sreće, napornog rada i ustrajnosti.

Zahvaljujemo ti se Ajna na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.