Brojne političke stranke posljednjih dana obavještavaju javnost da zbog pogoršane epidemiološke situacije odustaju od održavanja svih političkih skupova.

S druge strane, neke od njih još uvijek pokušavaju nastaviti kampanju u gotovo nemogućim uvjetima, primorani da poštuju zabrane okupljanja, distancu i ostale epidemiološke preporuke.

No, ono što je jasno jeste da i oni koji „obavještavaju javnost“ da zbog korone neće održavati skupove, kao i oni koji održavaju „dozvoljene“ skupove žele i preko toga prikupiti neki glas uoči lokalnih izbora 15. novembra 2020. godine. Malo kome je u svemu važno zdravlje stanovništva i životi građana, ali u svemu najveću odgovornost snosi onaj koji propisuje uvjete kampanje.

Naime, pogoršanje epidemiološke slike sa početkom kampanje bio je neosporan znak da nadležni moraju donijeti pravovremene i precizne odluke u vezi sa kamapanjom.

Međutim, rukovodstvo Centralne izborne komisije BiH, koja je odgovorna za zakonito provođenje kampanje nije našlo za shodno da donese odluke kojima će ujednačiti uvjete kampanje za stranke!

Tako je ostavljen sraman prostor strankama i kandidatima da politiziraju i vode i kampanju preko i pomoću pandemije koronavirusa. Haotično stanje kakvo imamo trenutno u kampanji najmanje odgovara građanima koji namjeravaju izaći na izbore, posebno onima koji odlučuju po svojoj savjesti i na osnovu programa kandidata.

Preporuke koje donose zdravstvene vlasti, a koje se odnose na sve skupove često se različito tumače, neprimjenjuju ili nepoštuju. Međutim, izborna kampanja ne može niti smije biti regulirana samo savješću kandidata ili birača, jer se radi o posebnim uvjetima u kojima građani imaju pravo dobiti sve informacije o kandidatima, strankama i to na svaki dozvoljen ili reguliran način.

Posebni uvjeti pandemije i korona krize samo su pokazali da aktuelnom rukovodstvu CIK-a očito nije cilj niti plan da ovi lokalni izbori budu pravi izraz volje građana već samo način da aktuelni politički establišment samo utvrdi pozicije!