Prokoško jezero

Prokoško jezero, prirodni dragulj ili kako ga još zovu „gorsko oko“, je kao magnet za one koji vole prirodu, planinare i raznorazne turiste sa sve četiri strane svijeta. Udaljeno je 23 kilometra od Fojnice, do njega se stiže asfaltnim putem od Fojnice uzvodno do Tovarišta, a onda odatle uz rječicu Jezernicu makadamskim putem preko Jezernice, Vlaške ravni i Hrida.

Cilj je zaštita

Ove godine brigu o Prokoškom jezeru vodi privremeni upravitelj JKP „Šćona“. Kako nam je kazao Bakir Vehabović, projekt menadžer „Spomenika prirode Prokoško jezero Fojnica“, cilj je zaštititi jezero.

Bakir Vehabović, projekt menadžer “Spomenika prirode Prokoško jezero Fojnica”

– Planiramo na društvenim mrežama napraviti stranicu koja će pisati o Prokoškom jezeru i koja će obuhvatiti što više ljudi, kako na stručnom polju tako isto i turista, avanturista, lokalnih zajednica, općina. Pokretanjem internet-stranice „Spomenik prirode Prokoško jezero“ obuhvatili bismo sve podatke, ponudu. A sve kako bismo ljudima približili ovu ljepotu prirode na planini Vranici – kaže Vehabović.

Sačuvati prirodu je veoma zahtjevan zadatak

– Općina Fojnica je 2014. godine riješila je problem aluvijalnog dijela odvodnje kanalizacije, tako da više ne ide u Prokoško jezero. Trebamo napraviti jedan kvalitetan plan upravljanja Prokoškim jezerom – ističe Abas Nišić, direktor JKP „Šćona“.

Abas Nišić, direktor JKP “Šćona”

Prošle godine veliki broj inozemnih turista posjetio je Prokoško jezero. Međutim, ove godine, zbog koronavirusa, evidentirano je 11.000 gostiju, uglavnom Bosanaca i Hercegovaca.

Foto: H. Čukle

Tekst: AVAZ / H. Čukle