Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović primio je predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, glavnog imama ef. Kenana Bajrić i predsjednika Medžlisa IZ Kiseljak Nermina Merhemića.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim radovima u vezi s obnovom i oživljavanjem vakufskog objekta Divanhane, za čiju je obnovu Vakufska direkcija osigurala novac. Zaključeno je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Dogovoreno je i da će se početkom aprila, u sklopu manifestacije “Dani vakufa”, upriličiti otvorenje ovog, za Medžlis IZ Kiseljak važnog vakufa. Glavni imam ef. Bajrić iskoristio je još jednom priliku da, u ime Medžlisa, zahvali Zajimoviću na saradnji i ukazanom povjerenju.

Podsjećamo, Vakuf Divanhana datira iz 1873. godine, kada je vakıf Mısır hadži Muhamed-aga napravio džamiju na Han-Ploči, a za njene potrebe uvakufio kafanu i han u Lepenici. Vakuf će početkom aprila 2020. ponovno biti vraćen svojoj izvornoj namjeni nakon što više od 50 godina nije postojao kao takav.

Divanhana u haremu Šehidske džamije na Han-Ploči imat će modernu slastičarnu, a na spratu pet soba, od kojih će svaka imati kupatilo i dva kreveta za prijem musafira.

Oživljavanje ovog vakufa realizira u saradnji s Vakufskom direkcijom Bosne i Hercegovine i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.