Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 27. maja do 5. juna 2022. godine organizira 10. jubilarnu manifestaciju “Dani vakufa u BiH“.

U okviru manifestacije, u Fojnici će u nedjelju, 29. maja 2022. godine sa početkom u 16,00 sati biti otvoren vakufski administrativno-poslovni centar “Medresa”.

Tim povodom, razgovarali smo sa h. Ramizom Mešom, predsjednikom građevinskog odbora za izgradnju “Medrese” i predsjednikom IO MIZ Fojnica u periodu 2010-2018. godine.

Ramiz Meša nam je opisao kako je išao tok od ideje do završetka “Medrese”, što vam donosimo u nastavku.

Ideja o izgradnji novog objekta javila se odmah poslije privremenog vraćanja zgrade “Medrese” MIZ Fojnica krajem 2013. godine.

Naime, objekat “Medrese” je nacionaliziran 1959. godine i pretvoren je u sjedište Općine, sve do 2010. godine.

Tada su se stekli uslovi da se vakuf Šaban-Ahmed efendije vrati izvornom vlasniku, što je i učinjeno odlukom OV Fojnica krajem 2013. godine.

IO MIZ Fojnica je 2015. godine donio odluku o rušenju starog i izgradnji novog samoodrživog, višenamjenskog objekta na istim temeljima.

Pristupilo se izradi idejnog projekta, koji je uradila projektantska kuća “AGD-Biro” d.o.o. Fojnica, kako bismo aplicirali kod potencijalnih donatora.

Naša vizija je bila da dobijemo višenamjenski objekat, a također i da ispoštujemo uslove vakufname, kao želje potencijalnih donatora.

Prilikom izrade idejnog projekta, bilo je zanimljivih situacija, tako da su se određene stvari morale mijenjati u hodu.

Zamislili smo da objekat posjeduje podzemnu garažu, pošto se objekat „Medrese“ nalazi u samom srcu grada,  gdje nema dovoljno parking mjesta. Zatim, poslovne prostore za izdavanje, halal restoran i apartmane, koji bi funkcionirali na ekonomskoj bazi i donosili određene prihode sa određenim brojem zaposlenih.

U objektu je planirano i obdanište kapaciteta 50 djece i savremeno sjedište MIZ Fojnica kakvo i dolikuje za ovakve institucije.

Kada smo došli do projektovanja krova, bilo nam je žao da ostavimo neiskorištenu veliku površinu (oko 450 m2), te smo se odlučili za ravni krov-terasu, koji je po meni najljepši sadržaj objekta “Medrese”.

U konačnici smo dobili oko 2000 m2 korisnog prostora na pet etaža, koji je povezan liftom od garaže do terase.

Idejni projekt smo poslali Vakufskoj direkciji Sarajevo i hvala Bogu, zahvaljujući u prvom redu direktoru Vakufske direkcije, dobili smo donatora, Generalnu direkciju vakufa Turske.

Hvala Bogu, to je rezultiralo potpisivanjem protokola u aprilu 2017. godine, između Vakufske direkcije Sarajevo i Generalne direkcije vakufa Turske o prihvatanju našeg projekta u cijelosti, u vrijednosti oko tri miliona KM.

U maju 2017. godine dobili smo i urbanističku saglasnost. Rješenje o uklanjanju starog objekta smo dobili u julu 2017. godine, da bismo odobrenje o građenju današanjeg vakufskog administrativno-poslovnog centra “Medresa” dobili u decembru iste godine.

Na ovaj način su se stekli uslovi da se aktivnije krene u rušenje starog objekta i izgradnju novog.

U martu 2018. godine potpisali smo ugovore sa firmom “Esta” d.o.o Busovača, koja je vršila nadzor na objektu, kao i sa izvođačem radova, firmom “KARA-drvo” Fojnica.

Polaganje kamena temeljca upriličeno je u aprilu 2018. godine, u sklopu manifestacije “Dani vakufa”, uz prisustvo brojnih gostiju iz vjerskog i političkog života.

I evo, hvala Bogu dočekali smo i otvaranje vakufskog administrativno-poslovnog centra “Medresa” u Fojnici, jednog reprezentativnog vakufa, koji će krasiti ovu našu lijepu čaršiju, a čije je temelje još 1670. godine udario vakif Šaban-Ahmed efendija.

Zahvaljujem se, u prvom redu Uzvišenom Gospodaru, koji je počastio mene i moju hadžinicu da uvakufimo svoje vrijeme, znanje, kompetencije, kako bismo produžili vijek trajanja ovog impresivnog vakufa.

Stavljanje u funkciju ovog centra je veliki događaj, ne samo za Islamsku zajednicu, već i za sve građane ovog grada.

Koristim priliku da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprinijeli da oživimo srce grada.

  • projektantska kuća “AGD-Biro” d.o.o. Fojnica,
  • “Arhi plus” d.o.o. Mostar,
  • nadzor “Esta” d.o.o Busovača,
  • izvođač “KARA- drvo” d.o.o. Fojnica,
  • IO MIZ Fojnica,
  • Općinsko vijeće Fojnica,
  • općinskim načelnicima.

Posebno se zahvaljujem Vakufskoj direkciji Sarajevo i Generalnoj direkciji vakufa Turske, kao i bratskom narodu Turske na čelu sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Molim uzvišenog Allaha, da ovaj objekat služi svim građankama i građanima Fojnice, do Sudnjeg dana.