Prokoško jezero

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici, kojeg zovu još i Gorsko oko, a udaljeno je 23 kilometra od Fojnice. Kao magnet privlači goste sa sve četiri strane svijeta.

Do ovog prirodnog dragulja se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Tovarišta, a onda odatle makadamskim putem uz rječicu Jezernicu preko Vlaške ravni i Hrida, kada vam zastaje dah. Kad ugledate Prokoško jezero i katune nanizane kao niska đerdana oko jezera.

Ljubitelji prirode

Sredinom mjeseca maja je pročišćen put do ovog prirodnog dragulja, a uradila je to mašina „Šumarije“ Fojnica koja je probila na nekoliko mjesta smetove i led koji je sprječavao da ljubitelji prirode dolaze na Prokoško jezero.

Sada je put do Prokoškog jezera prohodan pa čak i za automobile.

Tradicija mještana

Po tradiciji mještani MZ Prokos polovinom mjeseca maja idu u svoje katune, vode i stoku gdje borave tu do prvih mrazeva i snjegova. Ove godine će to uraditi malo kasnije, dok okopni snijeg i krene vegetacija.

Kako su nam kazali neki od posjetitelja Prokoškog jezera, već sada vikendom ima nekoliko mještana koji tu borave.

Svi se nadaju da će i pored pandemije koronavirusa veliki broj domaćih i stranih gostiju uživati u ljepoti prirode ove sezone u vazdušnoj banji na Prokoškom jezeru.

Tekst: H. Čukle/Avaz