Foto: Dogstrust.ba

Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor općine Fojnica izdala je još 20. novembra 2019. godine obavijest svim vlasnicim pasa na području općine Fojnica, koje je istaknuto na svim oglasnim tablama i dostavljeno svim mjesnim zajednicima na području općine Fojnica, a koje vam donosimo u nastavku.

Obavijest svim vlasnicima pasa na području općine Fojnica

Obavještavaju se svi vlasnici pasa na području općine Fojnica, da su prema članu 17. Zakona o veterinarstvu (“Službene novine Federacije BiH”, br. 46/00) prema Naredbi o kontroli kretanja zaraznih i parazitnih bolesti za 2019, odredbama Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u BiH (“Službeni glasnik BiH”, br. 96/16 i 34/19) kao i prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnila kod životinja (“Službeni glasnik BiH”, br. 74/19) obavezni izvršiti prijavu svoga psa u jedinstveni registar pasa koji se vodi u Veterinarskoj stanici Fojnica.

Svi vlasnici pasa obavezni su izvršiti zakonsko označavanje svoga ljubimca, zakonski propisanom oznakom, a to je mikročip koji se ugrađuje ispod kože kod psa.

Registraciju i označavanje možete izvršiti u prostorijama Veterinarske stanice Fojnica, svakim radnim danom. Ukoliko u jednom naseljenom području postoji veći broj pasa za obaveznu registraciju, vlasnici pasa o tome mogu obavijestiti veterinarsku stanicu, te se može izvršiti zajednička registracija za sve pse u jednom naselju, kako bi izbjegli pojedinačne, dodatne troškove vlasnicima pasa.

Ne ispunjavanje ovih obaveza kažnjivo je prema članu 145.  Zakona o veterinarstvu u rasponu od 300,00 do 1500,00 konvertibilnih maraka za neodgovorne vlasnike. Period izvršenja obaveze je 30 dana.

Nakon isteka perioda od 30 dana nastavit će se upis vlasničkih pasa, s tim da će nakon ovog predviđenog perioda, na teren izlaziti mjerodavne kantonalne veterinarske inspekcije koje će kod vlasnika vršiti očevid, evidentirati neprijavljene vlasničke pse i po zatečenom stanju sankcionirati (novčano kažnjavati) one vlasnike kod kojih se uoče nepravilnosti i odstupanja od propisanih odredbi Zakona o veterinarstvu i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Ove mjere sprovode se paralelno sa drugim aktivnostima smanjenja broja pasa lutalica na području Općine Fojnica u svrhu suzbijanja korijena ovog problema, a to je neodgovorno vlasništvo.

Izvor populacije pasa na ulici jeste:

  • napuštanje od strane vlasnika vlasničkih pasa i njihovih potomaka,
  • napuštanje od strane uzgajivača,
  • slobodna reprodukcija postojeće generacije napuštenih pasa,
  • lutajući nesterilisani vlasnički psi koji doprinose reproduktivnom potencijalu napuštenih životinja.

Pored zakonskih odredbi na snazi koje se moraju provoditi i na koje se pozivamo, krajnji cilj ovih aktivnosti jeste kontrolirano i održivo upravljanje populacijom pasa na cijelom području općine Fojnica.