Foto: Fojnica.net

Mugdim Haračić iz Fojnice je upecao mladicu tešku 17 kilograma i dužine 130 centimetara.

Mladicu je upecao 1. juna 2021. godine u večernjim satima – oko 21 sat, na rijeci Fojnici na području Ostružnice.

Foto: Fojnica.net

Tekst Mugdima Haračića, strastvenog ribolovca i lovca koji je ulovio sve što se uloviti može u vodama i šumama, prenosimo u cijelosti.

Bistrooo!!!

Hvala Allahu koji me počastio da za moj jubilej, pedeset godina ribolovačkog staža ulovim ovu nevjerojatnu ribu nakon što mi je u proteklih 5-6 godina bila toliko puta na štapu.

Kao što je Hemingway imao svoju sabljarku u “Starac i more”, i ja sam evo doživio tu epsku borbu, zaista borbu jer je ovo riba čudovišne snage. Mislim da iduću godinu ne bi dočekala živa jer mi se “poznajemo” desetak godina i mislim da je ovo bilo upravo njeno životno finale pošto žive najduže 15-17 godina u optimalnim uslovima, čistoj vodi, dovoljno hrane itd.

Svoju radost želim podijeliti sa svim svojim kolegama iz našeg Udruženja (UGSR “Fojnica”) i trebamo biti ponosni na našu plemenitu vodu u Fojnici u kojoj je narasla ova ljepotica za koju moje kolege sa Drine kažu da je ogromna i rijetka za njihovu tako veliku rijeku.

Neke moje ranije ulove sam poklanjao Udruženju i prijateljima, a ova, do sada sigurno najveća mladica sa naše vode će biti u mom vlasništvu kao izuzetno rijedak trofej.

Bistro!

Tekst: Fojnica.net