Foto: H. ČUKLE

Lovačko društvo „Divokoza“ u Fojnici broji gotovo 300 članova koji su raspoređeni u šest lovačkih sekcija. Jedan od njih je i 60-godišnji penzioner Salih Polutan zvani Rak, koji ima najviše lovačkih trofeja.

– Otac Šaćir je u našem kraju bio prvi lovac. Tada je na Prokoškom jezeru bilo svega 12-13 koliba katuna. Kod mog oca je dolazilo dosta poznatih političara iz bivše Jugoslavije, tako su često kod nas boravili Raif Dizdarević, Branko Mikulić, Uglješa Uzelac, Ilija Trogrančić… I oni su uživali u lovu, moj otac im je znao kazati gdje kojih životinja ima. Svih petoricu sinova otac je naučio da vole šumu – kazao nam je Polutan.

Pojasnio je i zbog čega voli lov.

– U šumu idem više zbog druženja, prijateljstva, uživanja u prirodi. Mi štitimo divljač, gradimo lovačke domove, hladnjake, hranilišta za divljač, razmjenjujemo iskustva – rekao je Polutan.

Prisjetio se i značajnijih ulova.

– Ulovio sam medvjeda kapitalca teškog više od 350 kilograma, kapitalca divlju svinju, srndaća, tetrijeba, no nikad nisam ulovio vuka, a 36 godina sam lovac – istakao je on.

Posebno je naglasio značaj saradnje lovačkog društva na čijem je čelu i Udruženja „Karađorđevo“ iz Bačke Topole.

– Mi idemo kod njih na organizirani lov na zeca i fazana, a oni dođu kod nas u lov na divlju svinju. Prošle godine nismo bili zbog korone, nadamo se da ove godine opet idemo – istakao je Polutan.

Tekst / Foto: H. ČUKLE / AVAZ