Teatarska trupa Magični teatar u nedjelju 15.10. sa početkom u 13 sati na izletištu Malkoč u Fojnici održat će svoj lutkarski performans „Lan Guinée” na otvorenom.

U središtu performansa je simbiotski odnos između lutke i njenog animatora. Troje naratora-animatora kroz mistični ritual publiku će odvesti u svijet u kojem se bića-lutke koriste kako bi obavljali moralno upitne zadatke koje je čovječanstvo navodno prevazišlo. Istražujući višeznačnu prirodu lutkarstva, od stvaranja lutke, manipulacije koja je oživljava, do njene smrti nakon što je odvojena od svog animatora, crpeći inspiraciju iz različitih ritualnih praksi, cilj performansa je stvoriti istinsko kolektivno iskustvo.

„Lan Guinée” je performans koji se postepeno razvija i prilagođava okruženju u kojem se izvodi. Plod je istraživanja ekipe Magičnog teatra, koja već nekoliko mjeseci kroz improvizacije na probama kreira predstavu. Prvi put je izveden na 12. Bugojanskom lutkarskom bijenalu gdje mu je stručni žiri festivala dodijelio posebno Priznanje za dosljedno istraživanje novih formi lutkarstva. Bugojansko lutkarsko bijenale (bivše Bijenale jugoslavenskog lutkarstva) internacionalni je festival lutkarskih pozorišta koji se održava svake druge godine (neparne), ima takmičarski karakter, te se na njemu predstavljaju najbolje lutkarske predstave iz regije te godine.

U nedjelju 15.10.2023. publika će imati rijetku priliku da ovaj performans, koji propituje odnos između prirodnog i artificijelnog, pogleda tamo gdje je i nastajao, na otvorenom u ambijentu šume.

U predstavi igraju Muhamed-Adem Merdžanić, Uma Đurić i Imran Đurić. Učestvuju i Ismira Mašić, Abas Hamzi i Benjamin Konjicija. Tekst i režiju potpisuje Benjamin Konjicija, produkciju Adna Rizvan, a za dizajn lutki, scenografije i kostima odgovoran je Muhamed-Adem Merdžanić.

Predstava Lan Guinée nastaje uz podršku fondacije Schüler Helfen Leben, Kulturno-sportskog centra Bugojno, DKC Sarajevo i Omladinske kulturno-umjetničke platforme Bugojno.