ZADA Pharmaceuticals je objavila saopštenje za javnost u vezi sa lijekom Malcovir® kojeg prenosimo u cijelosti.

– Ovim putem želimo obavijestiti javnost da se novi lijek iz palete ZADA Pharmaceuticals – MALCOVIR® (hidroksihlorohin) 200mg film tablete od iduće sedmice može naći u apotekama u BiH, kako smo prethodno i najavili. Lijek je na skladištu ZADA i spreman je za isporuku.

– Koristimo ovu priliku posebno naglasiti da se MALCOVIR® upotrebljava isključivo u skladu sa njegovim odobrenim indikacijama (prevencija blažih oblika malarije, reumatoidni artritis, lupus i dr. autoimune bolesti).

– Napominjemo da je liječenje van odobrenih indikacija (kakva je i upotreba u tretmanu COVID-19) moguće samo pod nadzorom ljekara, a lijek se izdaje u apotekama uz ljekarski recept.

– U skladu sa novonastalom situacijom u vezi sa koronavirusom lijek se preporučuje za primjenu u terapiji COVID-19 i ušao je u terapijske protokole zdravstvenih ustanova širom svijeta.

Menadžment kompanije ZADA Pharmaceuticals najavio je donaciju zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji putem Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministara i donirat će lijek nakon što im se obrate nadležne institucije u BiH.