Reumal je žila kucavica Fojnice. Objekti su prazni. Radnici su preusmjereni na druge poslove kako bi se sačuvala radna mjesta.

Neki od njih uređuju prostor ispred Lječilišta. Drugi su pak na prinudnom godišnjem odmoru.

Rad je nastavljen, ali samo u jednom objektu u krugu Reumala.

– Objekat Nove bolnice, koji je u sklopu Reumala, radi još uvijek, jer imamo oko 20 gostiju koji su strani državljani, koji trenutno ne mogu napustiti državu. Naši gubici su enormno veliki, a to je oko 800 hiljada do milion konvertibilnih maraka mjesečno – rekao je Alija Mukača, izvršni direktor JU Lječilište “Reumal”.

Prihoda nema, o otpuštanju radnika se još ne razmišlja.

– Što se tiče naših uposlenika, mi nismo otpustili još ni jednog. Mi otprilike imamo između 13 hiljada i 15 hiljada noćenja mjesečno, i ono što nas brine jeste upravo to što je ova ustanova takvog tipa, gdje je oko 70% naših gostiju starosne dobi iznad 60 godina. Nama će vjerovatno, kada punjenje krene i kada kažu da možemo svi raditi, to punjenje ići malo sporije – kaže prvi čovjek Reumala Alija Mukača.

Korona zakonom neće biti obuhvaćeni, kaže općinski načelnik, jer su javna ustanova koju ovaj Zakon ne tretira. Vlast bi, smatra, ipak morala prepoznati važnost Reumala, koji nije značajan samo za Fojnicu, već je od interesa i za Bosnu i Hercegovinu.

– Mi smo poslali informaciju prema federalnom i kantonalnom nivou. Smatramo da je ona javna institucija, ali je ona samofinansirajuća, što znači da ona nema ni marke sa drugih budžeta – kazao je općinski načelnik Sabahudin Klisura.

U januaru i februaru imali su rekordnu posjećenost, a sada je sve stalo, a predstojeća sezona je već oštećena. Ove godine očekuju da će pad noćenje biti od 30% do 40% što je višemilionski gubitak.

Reumal

Privreda u BiH već osjeća posljedice. Među onima koji će tek zbrajati gubitke je i fojnički Reumal koji je zatvoren 24. marta. Na mjesečnom nivou izgube oko milion maraka. I bit će samo gore, ukoliko vlast ne pomogne.

Posted by NOVA BH on Sunday, April 19, 2020