Foto: FENA

Prof. dr. Arzija Pašalić, prof. Asim Horozić, fra Ivo Marković i Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” dobitnici su “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. godini.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 5. marta, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća, razmotrilo i jednoglasno usvojilo Izvještaj o radu Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. godini.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Velija Katica, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. godini.

Odbor za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje dva kandidata za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja (prof. dr. Arzija Pašalić i prof. dr. Mehmed Bublin), dva kandidata za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti (prof. Asim Horozić i prof. Halid Kuburović), dva kandidata za doprinos u oblasti sporta (Islam Đugum i Lejla Tanović) i dva kandidata za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Senada Kreso i Fra Ivo Marković). Za doprinos iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen je jedan kandidat (Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza”).

Danas je nastavljen rad 48. sjednice, na kojoj su se gradski vijećnici tajnim glasanjem odlučili da su dobitnici “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. prof. dr. Arzija Pašalić – za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, prof. Asim Horozić – za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području KS “Oaza”- za doprinos u oblasti zdravsta i socijalne zaštite i fra Ivo Marković – za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Kandidati predloženi za doprinos u oblasti sporta nisu dobili potrebnu većinu glasova gradskih vijećnika, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Dobitnici nagrada će se promovirati i nagrade će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.