Da su nezakonita sječa i doslovno pustošenje šuma na području Srednjobosanskog kantona posljednjih decenija poprimili oblike organizovanog kriminala, nikome više nije iznenađenje. Čak ni činjenica da su u ovaj unosan biznis uključeni službenici koje država plaća za čuvanje šume. No, ono što iznova iznenadi jeste bahatost učesnika i načini na koji otimaju državnu imovinu zarad lične koristi. Primjer iz Fojnice.

Videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2) 

SBK: U pustošenje šuma uključeni i oni koji ih trebaju čuvati

Da su nezakonita sječa i doslovno pustošenje šuma na području Srednjobosanskog kantona posljednjih decenija poprimili oblike organizovanog kriminala, nikome više nije iznenađenje. Čak ni činjenica da su u ovaj unosan biznis uključeni službenici koje država plaća za čuvanje šume. No, ono što iznova iznenadi jeste bahatost učesnika i načini na koji otimaju državnu imovinu zarad lične koristi. Primjer iz Fojnice.Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/322875

Posted by federalna.ba on Sunday, June 14, 2020

Više od pet mjeseci intenzivne kontrole rada fojničke šumarije trebalo je inspekciji nadležnog kantonalnog ministarstva da utvrdi niz nezakonitih radnji u sječi i otpreme drvne mase ili, jednostavno kazano, pljački šume. Nalazi su gotovo nevjerovatni. Uz već ranije utvrđenu činjenicu da su u ovaj nezakoniti, ali parali posao uz fizičke subjekte uključeni i radnici Šumarije, spisak se proširio i na radnike Općine.

– Ako se to dokaže, hitno ću reagovati i suspendirati te osobe – navodi Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica (SDA).

– Pronašla sam, dokumentovala i podnijela krivične prijave protiv geometara iz Općine Fojnica, jer od njih sve počinje – kaže Saliha Helja, glavna inspektorica MŠPV SBK-a.

A sve počinje ovako: u općinskoj službi za katastar pronađu državnu parcelu sa značajnom količinom drvne mase i onda kroz papire državno zemljište fiktivno upišu na određenu osobu.

– Tamošnji geometri mjenjaju vlasništvo u smislu da nekom privatnom licu daju državnu svojinu i to površine 3,5 ha. To je jedan od velikih dokaza da je to zaista organizirani kriminal – objašnjava Helja.

Novi vlasnik, baš kao da je njegovo pristupa, takozvanoj goloj sječi. Nakon što drvnu masu posiječe i izveze, geometri to zemljište kroz papire ponovo vrate u vlasništvo države. Međutim, u Ministarstvu tvrde da sumnjaju da u ovom poslu postoji sprega i geometara iz Kantonalne uprave za šume, te Šumsko-privrednog društva. Stoga su podnijeli krivične prijave, ali i zatražili reviziju svih predmeta u posljednjih osam godina.

Federalna TV