"Amazonke" Fojnica

Priča o ženskom nogometu u Fojnici započinje početkom sedamdesetih godina.

Malom čaršijom vladalo je totalno mrtvilo glede sporta, a tada se pojavio Dževad Mujkanović, mladi nastavnik matematike i fizike iz OŠ “Kata Govorušić” i zaljubljenik u sport, s idejom osnivanja ženskog nogometnog kluba. Samo, ideju nije uvijek lako provesti u djelo… Kako u to vrijeme u Fojnici nije postojao ni muški nogometni klub, njegova ideja naišla je na mnoge prepreke sredine, skepsu, malograđanštinu, čak i prezir čaršije jer nogomet nije bio “ženski sport”.

“Amazonke” Fojnica

Začeci kluba bile su selekcije djevojčica od šestog do osmog razreda, manje-više odličnih učenica, koje su zavoljele loptu, ali kako nije bilo organizirane lige u kojoj bi se natjecale, trenirale su i igrale međusobno. Svlačionica kluba bila je zapravo školski kabinet njihovog nastavnika (i trenera) Dževada Mujkanovića, odakle su u kopačkama pješačili do igrališta (pored garaža Šumarstva, na mjestu današnjih stambenih zgrada kod OŠ).

Značajan pozitivan napredak dogodio se kad je klub pod svoj patronat uzela tvornica trikotaže “9. septembar” iz Fojnice po kojoj je ekipa i dobila naziv “Trikotaža” Fojnica. U početku su djevojke bile prepuštene same sebi; reklamirale su proizvode tvornice, a novac zarađen od reklama trošile su za nabavku lopti.

Nermina Buljina
Refika Došlić
Slavica Jurak

Inicijativa direktora tvornice Fadila Salčinovića da se osnuje uprava kluba pozdravljena je s oduševljenjem. Fadil je postao njegov predsjednik, a Dževad Mujkanović trener.

Odmah nakon toga, fojnički tekstilni kombinat “9. septembar” osigurao je potrebna sredstva za nabavku trenirki, dresova, kopački i lopti što se odrazilo i na rezultate – zaredale su sve pobjede.

Osnivanje ženskog nogometnog kluba u početku je naišlo na širok odjek radnih organizacija, prije svih ŠIP “Vranice”, Narodnog univerziteta, “9. septembra” i Bolnice koje su im pružale materijalnu potporu. Kasnije je upravo zbog izostanka financijske podrške došlo do gašenja kluba.

Budući da u okruženju nije bilo sličnoga kluba i nisu imale protivnika, igrale su međusobno prijateljske i revijalne utakmice. No, zahvaljujući poticaju Dževada Mujkanovića i u drugim su se sredinama okruženja (Breza, Kakanj, Travnik…) počeli osnivati ženski nogometni klubovi.

Prvu službenu utakmicu nakon osnivanja, “Trikotaža” je odigrala u Fojnici protiv “Rudara” iz Breze. Bilo je 2:2, a u revanšu u Brezi Fojničanke su bile bolje i slavile s 2:1. “Trikotaža” je pak bila prvi protivnik novoosnovanom klubu “Rudar” iz Kaknja ugostivši ih početkom maja, pred 2.000 gledalaca.

Dževad je svo svoje vrijeme posvećivao djevojkama, radu i treninzima s njima. U radu su mu povremeno pomagali Božidar Petrović i Adem Salčinović.

Nadmetanje i dobri rezultati protiv nogometašica iz novoformiranih klubova, prije svih iz Breze, Kaknja i Sarajeva, davali su dodatni poticaj za treninge fojničkim djevojkama. U prvih 10 odigranih utakmica ostvarile su osam pobjeda, jednom igrale neriješeno, a jedini poraz pretrpjele su od mnogo starije i iskusnije ekipe sarajevskog “Željezničara”.

“Amazonke”, kako su od milja prozvali nogometašice iz Fojnice, bile su prava atrakcija za navijače pa su njihove utakmice uvijek bile dobro posjećene, a neke od djevojaka postale su prave nogometne zvijezde.

Imajući u vidu kako se tada općenito igrao drugačiji nogomet, s više romantike i ljubavi, kad nogometaši nisu bili (kao danas) komercijalna roba oko koje se vrte silni milioni, zanimljivo je vidjeti obavijest koja je u aprilu 1972. godine stigla s Radio Sarajeva na adresu ŽNK “Trikotaža”. Naime, u jubilarnoj emisiji “Želja za željom, pjesma za pjesmom” UNIS-TURIST, filijala Sarajevo, dodijelio je jednu nagradu – besplatnu avionsku kartu na relaciji Sarajevo – München, a koju niko nije iskoristio.

Dobar glas, tj. dobre igre i rezultati fojničkih djevojaka imali su dalek odjek pa je na njihovu adresu stigao službeni dopis (napisan 6. maja 1972. godine) iz ŽNK “Merkur” iz Zagreba da u svojim redovima odaberu 2-3 nogometašice, potencijalne kandidatkinje za reprezentaciju.

Godina osnivanja: 1971.
Godina gašenja: početkom 1975.
Rang natjecanja: Prva savezna