Foto: H. Čukle

Malo je onih koji su u sportu i sa sportom 50 godina i koji se mogu pohvaliti kako slave ovaj sportski jubilej. Takav je 72-godišnji Dževad Mujkanović Ćefte iz Fojnice. Iako je penziju zaradio kao nastavnik matematike i fizike, više voli reći da je fudbaler.

Vjeran timu

Fudbalom se, kaže, bavio igrajući za prvi tim Fojnice, a tokom utakmica bilo je raznih situacija, ali od svih jedna mu je najdraža.

– Jedne prilike mi je nakon odigrane utakmice prišao legenda fudbala Asim Ferhatović Hase i predložio mi, jer sam bio desni bek, jak i robustan, da probam igrati za drugu ekipu FK Sarajeva. Međutim, ostao sam vjeran svom timu – kaže Mujkanović.

Priča kako je u Fojnici, nakon što je kopačke okačio o klin, osnovao ženski nogometni klub, gdje je trener već 40 godina. U to vrijeme kroz prvu Fudbalsku ligu Jugoslavije vodio je djevojke iz Fojnice, a u ekipi su bile čak četiri reprezentativke iz Fojnice Smiljka Beneš, Zorica Lukajić, Darija Stojanović i Miljka Miličević.

Kvalitetna liga

Dževad je uveo i juniore NK Fojnica u kvalitetnu ligu gdje je njegov tim igrao s ekipama kao što su Željezničar, Iskra, Famos, Bosna Visoko, a uporedo je nastavio raditi i s nogometašicama. Pohvalio nam se i da se i danas bavi rekreativno sportom i trči dnevno od dva do četiri kilometra. Ni u ratu nije prekidao sa sportom i znao je organizirati poneku revijalnu utakmicu.

Cijeni Ćiru Blaževića

Cijeni legendu fudbala Ćiru Blaževića, a kaže da mu je kolegica Samira Hurem nekoliko puta pomogla. I Dževadov otac Salko je bio istaknuti sportski radnik. Dževad se prisjetio i vremena kada se sport igrao iz ljubavi i da su znali sami sebi nositi ručak samo da se igra, a danas je dosta interesa i u sportu.

(Avaz / H. Čukle)