Iako trčanje kao vid rekreacije baš i nije bilo do sada zastupljeno u Fojnici, u zadnje vrijeme sve češće viđamo upražnjavanje ovoga sporta na gradskim ulicama i okolini.

Posebnu pažnju, kada je trčanje u pitanju, privlače dvojica mladića kod kojih je ovaj vid rekreacije dosegao jedan ozbiljni nivo.

Filipa Bilića redovno vidimo na trčanju u krugu stare pilane, ali nas većina ne zna da ovaj skromni momak trči na takmičenjima Splita, Konjica, Sarajeva, Jahorine, Travnika, Skakavca i mnogih drugih mjesta na kojima se organizuju trke.

Marko Kalamut je otišao korak dalje pa je zavidne rezultate postizao širom regije, od Beograda, Zagreba, Splita, Ljubljane kao i mnogobrojnih bosansko-hercegovačkih takmičenja.

Na nedavno održanom maratonu u Sarajevu kojeg su organizovali “Dečki u plavom”, Filip i Marko su istrčali maraton odnosno 42195 metara, čime su krunisali svoj dosadašnji rad, a Fojnica je dobila svoje prve maratonce.

Prema broju prijavljenih takmičara, ovaj maraton je najbrojnija maratonska utrka u BiH ima i međunarodni karakter, a prijavljeni takmičari dolaze iz Francuske, Poljske, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Nizozemske, Amerike i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Iskreno se nadamo da će ovaj pozitivan primjer biti pokretač mladim Fojničanima da se aktiviraju, kako u trčanju tako i u biciklizmu, planinarenju, alpinizmu, plivanju i drugim sportovima.

Tekst: Namik Mešak