Foto: Razija Buharalija

Poznato je da boje utiču na naše raspoloženje. One su nijemi govornici s jakim uticajem na čovjeka.

Koliko je jak njihov uticaj govori i činjenica da velika preduzeća, oglašivači i političari u svojim kampanjama koriste filozofiju boja.

Razlikujemo 7.500.000 nijansi boja. Uz mnoge od njih vezane su priče od kojih su neke i znanstveno dokazane, njihov direktan uticaj na promatrača.

Citat o značaju, u ovom primjeru, plave boje iz knjige “Pjesme divljih ptica”, autora Enesa Karića:

“Ima bezgranično mnogo nijansi plave boje, ravno broju dana (ne onih u godini, desetljeću ili stoljeću), već svih dana koliko ih je Bog od početka svijeta svemilosno stvorio obasjavajući njima prostranu zemlju.
Nebeskim svodovima, svakog dana, razvija se nova plava raznolikost!
Da se svakog dana nebom ne razastire drukčije plavetnilo, ljudi bi prestali u nebo gledati.
Kad ti je teško pogledaj u dubine nebeske plavetni.”

Boja je jedna od dominantnih osjetilnih karakteristika koja promatraču pomaže da definiše svijet oko sebe. Jedna je od ključnih elemenata u konstrukciji dizajna. Ima snažnu ulogu u stvaranju promatračevog mišljenja o objektu promatranja ili prikazu.

Npr. narančasta je boja radosti, inspirativna boja koja simbolizuje vitalnost, humor i kreativnost. Ova boja podiže raspoloženje, inspiriše i bodri ljude.

Boja u svakodnevnom životu ima višestruko značenje. Boja je oduvijek očaravala ljude i kao takva bila je misterij u mnogim kulturama.

Boja u ljudima općenito izaziva veliku radost. Potrebna je oku kao što mu je potrebna svjetlost. Na plus strani su žuta, crvenožuta, žutocrvena. Iste djeluju stimulirajuće, živahno i aktivno.

Uređenje oaza za odmor, druženja i relaksaciju u urbanim sredinama javlja se prvo u Mezopotamiji i Egiptu, a kasnije u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Uviđajući značaj kreativnih rješenja javnih površina, ideja se širi planetom i zauzima sve značajnije mjesto u planiranju urbanih sredina.

Kreativan pristup rješenju i uređenju pojedinih dijelova urbanih sredina jača identitet grada. Može uticati na njegovu privlačnost za život, rad, ulaganja i turizam. Također, mogu doprinositi pozitivnom kvalitetu života kao i konkurentnosti gradova.

Foto: Razija Buharalija

Znajući značaj uticaja boje na čovjeka, sve više gradova primjenjuje koloritna rješenja na različitim segmentima javnih površina u svrhu građanskog i geadskog opštedruštvenog dobra, turističke privlačnosti kao i davanje identiteta gradu.

Foto: Razija Buharalija