Borba bez kapitulacije

Zajedničkim snagama i maksimalnom odgovornošću građana, općina Fojnica je iz borbe s koronavirusom, izašla kao pobjednik.

Da nije bio prisutan visok stepen poštivanja naredbi i preporuka Kriznog štaba na čelu s načelnikom Klisura Sabahudinom, odgovornosti, požrtvovanosti, nesebičnosti i solidarnosti svih građana, ishod borbe protiv koronavirusa ne bi bio na nivou na kojem se našao.

Krizni štab je u saopštenjima naglašavao da radi u korist i za dobrobit svojih građana. A građani su zauzvrat besprijekorno primjenjivali njegove naredbe i preporuke.

U vrijeme trajanja borbe protiv pandemije, građani Fojnice su u više navrata pohvaljivani za građansku poslušnost, besprijekorno poštivanje preporuka i naredbi koje su se postavljale pred njih.

Pohvaljivani su za disciplinu, solidarnost, za pružanje podrške Kriznom štabu, pohvaljivani su i zahvaljivalo im se, isticalo se da su ponos grada.

Pohvale i zahvalnosti su dolazile od Općine Fojnica, načelnika Sabahudina Klisure, Kriznog štaba Fojnica, Štaba civilne zaštite kao i Policijske uprave Fojnica.

Zahvaljujući ozbiljnom pristupu opasnosti koja se nadvila nad našu zajednicu i krajnje odgovornom ponašanju, naš grad, na čelu sa načelnikom Sabahudinom Klisurom i svim građanima naše općine, iz novonastale situacije izlazi kao pobjednik, bez posljedica koronavirusa.

Preživjeli i oslobođeni, građani Fojnice nastavljaju sa životom, životom bez izolacije, bez mirovanja, bez zatvorenosti.

Točak života se pokreće. Ne može i ne smije biti trom, nesiguran i bez jasnog cilja.
Umjesto Kriznog štaba, građani očekuju istu želju, volju i odgovornost prema građanima koju je pokazao Krizni štab u vrijeme borbe protiv koronavirusa, a građani osjećaju da tačno znaju ko se i kako brine o njima, kome se mogu obratiti ukoliko smatraju da su briga i odgovornost neophodni ili nedovoljni.

Marljivost, patriotizam, solidarnost i odgovornost su osobine koje krase naše građane.
Mnogo puta do sada su to pokazali.

Zasad malinjaka koji se odvijao unazad par godina je potvrdio spremnost na rad, spremnost i želju da žive od svog rada, pod nebom svoje grude, a samim tim i da se osjećaju dostojanstveno. Ne, nisu željeli dostojanstvo i samopoštovanje tražiti pod tuđim nebom.

Ubiranjem raznolikog šumskog bilja, plasteničkom i drugom proizvodnjom također potvrduju radišnost i entuzijazam za vlastitom egzistencijom i dostojanstvom.

Dakle, ni na trenutak se ne može dovesti u upitnost odgovornost građana za nepoželjnu ili otežavajuću socijalnu sliku.

Briga u interesu i za dobrobit građana bi trebala biti trajna kategorija s jasno postavljenim ciljevima i strategijom, s entuzijazmom i ljubavlju koja se isticala i naglašavala u vrijeme borbe protiv koronavirusa.

Građani će to znati prepoznati, kao i svaki put do sada, cijeniti i dati svoj apsolutni doprinos da svima bude bolje i da se osjećaju dostojanstvenije.

“Kao što postoji put od srca do jezika, tako postoji put od jezika do srca.” (Rumi)

Da bi se došlo do srca građana koji se svakodnevno bore za održivu egzistenciju, poželjno je njegovati put od jezika do srca, naglašavajući i pohvaljujući uspjehe pojedinaca i kolektiva.

Njegovati lijepo, dušu i duh. Lijepi i pozitivni primjeri se izgube, nestanu u preplavljenim primjerima senzacionalističkih najava loših događaja. Oko nas, mnogo, mnogo primjera za pohvalu, primjera koji zaslužuju da se naglase, istaknu, kako pojedinačnih, tako i kolektivnih.

Nastavimo njegovati put od srca do jezika i od jezika do srca za dobrobit svih.

Neka nam to bude naučena lekcija iz vremena pandemijske izolacije.