Vrtići u Federaciji BiH bi od naredne sedmice mogli biti ponovo otvoreni, a Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva potvrdio je za portal Klix.ba da se razmatra ta odluka te je okvirno naveo mjere koje će se trebati poštivati u ovim ustanovama.

Kako nam je kazao Čerkez, otvaranje vrtića je nešto što je planirano u narednoj fazi popuštanja mjera u Federaciji BiH i to bi se moglo desiti naredne sedmice uz puštanje u rad i gradskog prijevoza.

“Rekli smo već da će se mjere potepeno ublažavati uz praćenje epidemiološke situacije, a bitno je istaći da će sve detaljne mjere koje se budu morale poštovati biti naznačene nakon otvaranja vrtića”, kazao je Čerkez.

Ipak, dodao je Čerkez, ono što je sigurno, u vrtićima će se morati voditi računa o ličnoj zaštiti i distanci, a rad u vrtićima će poslodavci morati prilagoditi trenutnoj situaciji i samim tim smanjiti rizik od zaraze.

“Znamo da je kontakt najveći rizik, ali on mora postojati, međutim, treba se organizovati na način da bude sveden na minimum. Ljudi koji budu radili u vrtićima će sve vrijeme imati punu samozaštitu koja podrazumijeva maske i rukavice i bitno je da imaju distancu od djece. Ako neki roditelji imaju mogućnost djecu ostavljati kući, to bi bila najbolja opcija, ali razumijemo i ako je drugačija situacija”, naglasio je Čerkez.

Kako je pojasnio Čerkez, rizici od zaraze koronavirusom se ne mogu eliminisati, ali se mogu smanjiti upravo adekvatnom zaštitom, distancom i pravilnom organizacijom rada.

“Ta organizacija rada podrazumijeva da se unutar vrtića organizuju manje grupe djece koja će u prostorijama boraviti uz poštivanje distance. Naravno, svakodnevno će se vršiti redovna dezinfekcija prostora, uz sve navedene mjere koje su obavezne. U narednom periodu dolazi lijepo vrijeme pa je preporučljivo da svi zaposleni u vrtićima s djecom provode vrijeme na otvorenom”, poručio je Čerkez.

Na kraju razgovora Čerkez nije želio precizirati datum otvaranja vrtića.

“Razgovaramo o tome, ali ne mogu sigurno tvrditi koji je datum. Ono što mogu reći jeste da će biti uskoro, razmatramo da to bude naredna sedmica”, zaključio je Čerkez.