Danas je počelo emitovanje serijala “Tour de BiH” na O Kanalu, koji se sastoji od 12 dokumentarno-putopisnih TV emisija i govori o najupečatljivijim turističkim destinacijama Bosne i Hercegovine.

Na samom početku ove turneje kroz Bosnu i Hercegovinu posjetili su Fojnicu i nestvarno lijepo Prokoško jezero.

Prenosimo vam dio zapažanja ekipe serijala “Tour de BiH”.

Fojnicu smo odabrali za početak serijala zbog toga što je pravo iznenađenje na karti turističkih destinacija Bosne i Hercegovine. Najčešće kada čujemo Fojnica – pomislimo na banju i liječilište Reumal, po čemu je ovaj grad poznat nekoliko decenija, ali i vijekova. Ipak, fojnički kraj krije još nekoliko istinskih dragulja interesantnih domaćim, ali i brojnim stranim turistima.

Na prvom mjestu mislimo na Prokoško jezero, koje se nalazi na planini Vranici, na 1.670 metara nadmorske visine. Pored svoje ljepote, poznato je po prisustvu tritona, endemske vrste vodozemaca.

Posebnu čar doživljaju Fojnice daje njeno duhovno i religijsko naslijeđe. Na prvom mjestu su tri tekije te Franjevački samostan.

A Fojnicu nismo mogli napustiti dok ne probamo maglice, tradicionalno domaće jelo koje je u ovom kraju već više od stotinu godina na trpezi.”

Živopisnu priču o Fojnici možete pogledati u narednom video prilogu.