Član Kriznog štaba FBiH i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa najavio je da slijede nova ublažavanja mjera, a tiču se mogućnosti okupljanja deset i više osoba. Također, spomenuo je da bi u drugoj fazi ugostiteljski objekti mogli dobiti odobrenje za rad, ali uz pridržavanje svih zaštitnih mjera.

“Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najvažnije je spriječiti pojavu infekcije. Svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na otvaranju trgovina, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi i otvaranje ugostiteljskih objekata”, spomenuo je dr. Musa.

Na pitanje da li imaju jasne smjernice za trgovce i kupce u BiH, kao što postoje u zemljama regije, dr. Musa je odgovorio da je preporukama o sprječavanju infekcije u trgovinama, frizerskim salonima i drugim uslužnim djelatnostima, Federalni zavod za javno zdravstvo objavio na svojoj stranici.

Gledajte obraćanje predstavnika federalnih institucija

Gledajte uživo obraćanje predstavnika federalnih institucija, 02.05.2020. godine u 12.00 sati

Posted by Federalna novinska agencija – FENA on Saturday, May 2, 2020

– Svakako taj jedan aspekt, odjeća koja se vraća, nju par dana treba staviti na strani. Ključne mjere su distanca, maska i higijena ruku. To je posebno izazovno u frizerskim salonima. Svijest mora biti visoka, sve tačke koje privlače ljude mogu biti potencijalno mjesto gdje se virus može pojaviti. Ublažavanje mjera i dovodi do novog slučaja, ali ove mjere su važne da se spriječi porast broja slučajeva i da se ti novi slučajevi odmah stave pod kontrolu, kazao je, te dodao da smo do sada saznali koji su to događaji koji dovode do povećanja širenja infekcije kao što su veća okupljanja, proslave i slično.

– To treba biti u svijesti ljudi, pa da se prilagodimo tim novim okolnostima, zaključio je.