Na današnji dan prije 28 godina, 2. maja 1992., herojskim otporom patriotskih snaga u Sarajevu snage bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), paravojne srpske jedinice i unutrašnji neprijatelj spriječeni su u pokušaju da pokore BiH.

Ciljani napadi na “Poštu” i “Elektroprivredu”

Specijalne jedinice tadašnje JNA i paravojnih formacija SDS-a pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH. Ali, golobradi sarajevski mladići, entuzijasti, patrioti i dobrovoljci „slomili su kičmu velikoj Srbiji“ tako što su spriječili snage JNA da zauzmu zgradu Predsjedništva RBiH, a time i izvrše državni udar te promijene tok rata i kompletnu historiju BiH.

Snage bivše JNA sa područja koja su tada bila pod kontrolom Druge vojne oblasti, na čelu s komandantom Milutinom Kukanjcem, koji je obećavao da “JNA neće ni mrava zgaziti”, granatama i drugim projektilima zasule su glavni grad međunarodno priznate i nezavisne države BiH.

Agresor je ciljano napao „Poštu“ i „Elektroprivredu“, da bi prekinuo veze i napajanje strujom, zatvorio je dotok plina i vode, iz kasarni, ali i s Trebevića, Poljina i mnogih drugih mjesta otvarana je paljba po sarajevskim naseljima…

No, hrabra srca naših boraca, uprkos daleko nadmoćnijim snagama, spriječila su plan Slobodana Miloševića da u Sarajevo instalira svoju kvinslinšku vladu s Fikretom Abdićem na čelu, koji bi mu izručio Bosnu.

Uhapšen Alija Izetbegović

Na današnji dan 1992. godine zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH, rahmetli Alija Izetbegović, koji se vraćao sa pregovora u Lisabonu, što je, ako se posmatra u kontekstu definicije terorizma, bio klasičan teroristički čin.

Tog dana, delegacija je sletjela u Sarajevo u popodnevnim satima, kada je počela prava drama. Vojnici JNA odveli su predsjednika Izetbegovića i ostale članove delegacije do aerodromske zgrade, a potom, protiv njihove volje, u kasarnu u Lukavicu, odakle se javio u program TV Sarajevo.

Mukotrpni pregovori o Izetbegovićevom oslobađanju trajali su i narednu noć i sljedeći dan, kada je dogovoreno da bude oslobođen u zamjenu za izlazak kolone JNA, s generalom JNA Milutinom Kukanjcem na čelu, iz Sarajeva.

Drugog maja 1992. agresor je zapalio i Glavnu poštu u Sarajevu, a van funkcije se našlo 45.600 telefonskih priključaka.