Najbolji pejzažni (landscape) fotograf u regionu je Adnan Bubalo.

U video prilogu pod nazivom „Vrhovi Balkana: Volujak“, kojeg je uradila Al Jazeera Balkans, možete pogledati prilog o Adnanu Bubalu i Međunarodnoj fotografskoj radionici.

Ljubav prema fotografiji i planinarstvu rezultirala je savršenim spojem njegovog talenta i prizora ispred objektiva. Ovaj rođeni Fojničanin svoju karijeru počeo je kao ratni fotograf, no ljubav prema prirodi ga je u potpunosti osvojila.

– U samom početku to nije bila ljubav, nego neka vrsta mržnje prema fotografiji, kao mlad momak od 20 godina sam u brigadi raspoređen na mjesto ratnog fotografa. Prvih nekoliko dana sam mislio da je to dobro jer neću biti u rovu, ali brzo sam shvatio da je to mnogo teže. Nije postojala ljubav, trebalo je uraditi zadatak i sačuvati živu glavu. Tek nakon rata i završenog fakulteta, kad sam došao u priliku da kupim digitalni aparat to je polako krenulo, intenzivnije od 2003. godine. Ovo nije hobi, vjerovatno sam jedini na Balkanu koji živi od ovoga – rekao je Bubalo jedne prilike u izjavi za „Dnevni avaz“.

Dodao je da je odabrao prirodu nakon jednog nesretnog razdoblja u njegovom životu.

Bubalo je svoje fotografije objavljivao u brojnim svjetskim magazinima poput „National Geographic Travelera“, „National Geographic USA“, „Digital photographer UK“, „Digital SLR“ fotografskog magazina, televizijskog kanala „The Weather Channel“, novine „The Huffington Post“ itd. Također, oficijelni je fotograf regionalnog projekta “Via Dinarica”, misije UNDP-a u Bosni i Hercegovini, te partner kompanije „Sony BH“. Bio je član nekoliko žirija međunarodnih fotografskih takmičenja, a održao je i nekoliko samostalnih izložbi.