“Ukoliko postoji čarolija na ovoj planeti, ona je u kapi vode.” Loren Ejsli

Voda je najvažnija supstanca na planeti. Na vodi je nastao život i to je osnovna materija koju unosimo u organizam.

Ljudske civilizacije su nastajale pored vode.

Najljepše imenice u našem jeziku su ženskog roda: ljubav, sreća, snaga, vjera, nada…
Jedna od njih je i voda. Može biti veoma nježna i veoma snažna. Ona je život, ona je mi. Njeno ponašanje je izvodi iz okvira znanstvenog i uvodi je u okvire mistike.

“Razumjeti vodu, znači razumjeti kosmos, čudo prirode i sam život.”

Novija istraživanja dolaze do saznanja da voda, pored hemijskog sastava, ima moć bilježenja i prenošenja informacija. Voda pamti.

Kada ova saznanja prenesemo na vodu koja teče iz novosagrađene česme u našem gradu, na tromeđi ulica: Hadrovići, Muhameda Sudžuke i Gornja mahala, na osnovu posjećenosti, korištenja vode i razgovora posjetilaca koji se vide na klupama uz česmu, za ovu vodu se može reći da je bogat prenosnik informacija u susretu s vodama u svom toku.

Pogledajte fotogaleriju.

Vodena struktura čovjekova organizma je identična strukturi vode mjesta na kojem se rodio. Voda čuva našu unutarnju vezu s domovinom cijeli život i na mnogo razina djeluje na nas.

Možda kapi vode s ove česme dođu do naših sugrađana, naših bisera prosutih po svijetu i mistično im prenesu informacije o ljubavi grada iz kojeg su otputovali.

“Sve je iz vode postalo! Sve nam voda održava!” Napisao je Goethe u svom “Faustu”.

“Ako vodu uzimaš s pravog izvora, što je više crpiš, bit će je sve više.” Antoine De Saint-Exupery

Fotografije, nastale u samo sat vremena jednog popodneva, najbolje svjedoče o vrijednosti opštinske odluke za izgradnju ove česme.

Tekst/Foto: Razija Buharalija